"Faillissement Haarlem was onvermijdelijk"

Met het verdwijnen van HFC Haarlem verliest Nederland één van z'n oudste bvo's. Oud-spelers van de club betreuren het faillissement van de roodbroeken, maar beseffen dat het onvermijdelijk was. Bij Haarlem voetbalden in het verleden grote namen als Ruud Gullit, Dick Advocaat, Arthur Numan, Barry van Galen en Gregory van der Wiel. In de persoon van Barry Hughes kende de club één van de markantste in de geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal. "Met het verdwijnen van die club verliest het voetbal toch een stukje prachtige historie", aldus Gullit tegen De Telegraaf.

"Ik verlies als voetballer ook wat van mijn geschiedenis. In het betaalde voetbal is het voor mij allemaal begonnen bij Haarlem", vertelt Gullit. De voormalig speler van onder meer AC Milan is veruit de bekendste speler die Haarlem ooit voortbracht. "Ik heb daar een geweldige tijd meegemaakt, kennisgemaakt met het vak van profvoetballer en een transfer naar Feyenoord verdiend." Gullit verliest met het faillissement een stukje eigen geschiedenis, maar weet dat het eraan zat te komen. "Als er geen inkomsten zijn en geen publiek is, dan is een faillissement onvermijdelijk. Een fusie met Telstar had het bestaansrecht misschien kunnen verlengen, maar dat willen de clubmensen niet. Hoewel het een hopeloze zaak was, blijf ik het wel verschrikkelijk vinden."

Ook oud-linksback Arthur Numan had wel door dat de bvo niet leefde in Haarlem. "In de benefietwedstrijd werd dat onlangs pijnlijk duidelijk. Ik kon er helaas niet bij zijn. Maar als je de volgende dag in de krant leest dat er nog geen duizend mensen waren, weet je wel hoe laat het is." Dat er maar weinig mensen naar de benefietwedstrijd kwamen, was voor Numan geen verrassing. "In 1990 speelden we in de eredivisie tegen Ajax. In de week daarvoor moesten elke dag twee of drie spelers naar de Grote Markt om mensen te vragen kaartjes te kopen, terwijl het stadion op alle andere plaatsen in Nederland wél vol zat als Ajax op bezoek kwam."

Ajacied Gregory van der Wiel speelde in zijn jeugdjaren voor Haarlem. "Ik heb daar in de jeugd gespeeld en dat was een goede periode voor mijn ontwikkeling. Ik ben Haarlem veel dank verschuldigd."