CDA stemt in met verkoop HBU

Het CDA stemt in met de verkoop van ABN-dochter HBU-bank aan Deutsche Bank. "Mijn fractie heeft met een nare smaak in de mond en met zeer grote moeite besloten het besluit niet te blokkeren. Niet meer en niet minder", zei CDA-Kamerlid Frans de Nerée vandaag in het debat met minister Wouter Bos van Financiën. Met de steun van het CDA is er een Kamermeerderheid die Bos de gelegenheid geeft de verkoop van zakenbank HBU voor 700 miljoen euro aan Deutsche Bank door te zetten.

De verkoop van HBU was altijd een eis van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) voor de fusie van ABN Amro en Fortis Nederland. In een debat vorige week weigerde het CDA nog instemming te verlenen. De christendemocraten wilden weten of Bos echt geen andere mogelijkheden had gehad, of de Europese Commissie niet een onrechtmatige daad moet worden verweten en of beroep tegen de eis van Kroes mogelijk was.

Bos gaf daarop antwoord door juridische adviezen vertrouwelijk ter inzage te geven aan de Kamerleden. De Nerée haalde daaruit dat andere oplossingen weinig kans hadden gemaakt, maar wel mogelijk waren geweest. Die mogelijkheden zijn er nu niet meer, minister Bos was volgens De Nerée "vastgeketend" en de Kamer staat "met de rug tegen de muur". Niemand wil de werknemers van HBU en ABN bovendien nog langer in onzekerheid laten.

Met een flinke portie chagrijn stemt het CDA daarom toch maar met de verkoop in. "Ik sta hier niet vrolijk. Ik ben kwaad, maar wij nemen onze verantwoordelijkheid en zullen het besluit niet blokkeren", zei De Nerée.
Submitter:  Bron: ANP