ECB en BoE houden rente gelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de zesde achtereenvolgende maand onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent, zo maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al verwacht dat de ECB de rente ongemoeid zou laten. ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit later donderdagmiddag in een persconferentie toe.

De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De lagere rente moet ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

Ook Britse rente ongewijzigd
Het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk is donderdag zoals verwacht voor de zevende maand op rij ongewijzigd gebleven op 0,5 procent. Daarmee blijft de Britse rente staan op het laagste niveau ooit.

Door de rente laag te houden, wil de Bank of England (BoE) de kredietverstrekking vergemakkelijken om de zwakke Britse economie een impuls te geven.

De BoE kondigde een verruiming aan van het economische steunprogramma van 25 miljard pond sterling. Daarmee komt het steunprogramma op 200 miljard pond sterling. (223 miljard euro). De extra steun is bedoeld om de Britse economie, die hard is geraakt door de recessie, weer aan te zwengelen.

De verruiming was verwacht door financieel analisten. Ze waren echter verdeeld over de vraag of de impuls 25 of 50 miljard pond sterling zou bedragen.