Phelps pakt toch gewoon zes plakken

Ondanks dat Michael Phelps in het 'oude' LZR-pak van Speedo zwemt, heeft de Amerikaan tijdens het WK in Rome toch vijf gouden medailles binnengehaald en een zilveren.

De zege die het meeste opzien baarde was de overwinning op de 100 meter vlinderslag in een groots duel met de Serviër Milorad Cavic. Deze hield hem in Peking tijdens de Olympische Spelen nog bijna van zijn achtste gouden plak af. Op de beelden leek Cavic als eerste aan te tikken maar volgens het scorebord had Phelps als eerste aangetikt. Cavic diende een protest in, maar dit werd afgewezen. De Servische zwemmer ging verbaal de strijd aan met Phelps door hem een snel zwempak aan te bieden, maar de Amerikaan bleef in zijn vertrouwde pak zwemmen. Als klap op de vuurpijl zwom Cavic in de halve finales ook nog eens het wereldrecord aan gort.

Echter in de finale bleef Phelps hem duidelijk voor. Hij vierde zijn overwinning zeer uitgelaten en toonde zijn zwempak nadrukkelijk aan de wereld. "Aan de manier hoe ik feest vierde, was wel duidelijk te zien dat dit mij wel een beetje genoegdoening gaf", aldus een lachende Phelps.

De invloed van de snelle zwempakken in Rome leidde tot veel frustratie bij Phelps en zijn coach Bob Bowman. Het WK in Rome leverde maar liefst 43 wereldrecords op. Alhoewel de wereldbond FINA de pakken per 1 januari volgend jaar verbiedt, blijven de nieuwe records staan. Het is de vraag hoe lang het duurt voordat die uit de boeken verdwijnen.