Spanje vreest Italië

Italia, siempre Italia: Italië, altijd Italië. Aan de kop van de grootste Spaanse krant El País is te merken dat de Spanjaarden niet blij zijn met de tegenstander in de kwartfinale van het EK. De statistieken liegen er niet om.

Spanje en Italië speelden tot nu toe 27 keer tegen elkaar. De laatste ontmoeting dateert van 26 maart dit jaar. Toen won Spanje met 1-0 dankzij een treffer van topscorer David Villa. Máár, zo benadrukt El Pais, dat was een vriendschappelijk duel.

Spanje heeft een zeer slechte historie tegen de Squadra Azzuri in officiële wedstrijden. De laatste serieuze ontmoeting was op het WK van 1994 in de Verenigde Staten, toen de Italianen met 2-1 wonnen in de kwartfinale en Luis Enrique een forse dreun op zijn neus kreeg van Mauro Tassotti. De goals in deze kraker werden gescoord door de gebroeders Baggio. Dat Spanje revanche wil nemen is wel duidelijk, zeker omdat de huidige bondscoach van Italië, Roberto Donadoni, veertien jaar geleden ook van de partij was.

De laatste officiële overwinning van La Roja op de Azzurri dateert van 1920. Tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen won het destijds met 2-0. Sindsdien volgden er acht wedstrijden die eindigden in drie gelijke spelen en vijf nederlagen.

"Het is niet de tegenstander die ik het liefste wil tegenkomen, maar in deze fase moet je van iedereen winnen", reageerde bondscoach Luis Aragonés realistisch. "Het is de wereldkampioen en een heel gecompliceerde rivaal."