Kranten mild over Oranje

Analytici Johan Derksen en Willem van Hanegem tuimelden gisteravond direct na de 0-1 zege op Albanië over elkaar heen in hun kritiek op bondscoach Marco van Basten en Oranje. De kranten zijn vandaag opvallend mild en Ruud van Nistelrooy krijgt alle lof.

"Klasse Van Nistelrooy redt Oranje", aldus de kop van de Volkskrant. "Daar was hij weer, de schreeuw van verrukking, de gebalde vuist van extase, de explosie van emoties (… Het magistrale doelpunt was een kunststuk in een verder dorre voorstelling." De Volkskrant rept van een "opmerkelijk laag niveau" bij Oranje. Naast Van Nistelrooy heeft de krant alleen lof voor André Ooijer. "De aanwezigheid van de 33-jarige routinier van Blackburn Rovers was hard nodig, want de beste speler aan de kant van Albanië, Bogdani, liet zich moeilijk intomen."

AD Sportwereld is ook niet te spreken over het spel van Oranje. de krant voert als verzachtende omstandigheid de "klassieke Balkansfeer" aan. "Heetgebakerde supporters op de tribunes, slechte verlichting en een klein, moeilijk bespeelbaar veld." Net als de andere ochtendkranten constateert AD Sportwereld dat Robin van Persie, Wesley Sneijder en Mario Melchiot tegen Roemenië geschorst zijn vanwege hun tweede gele kaart. De krant vindt dat Van Persie weinig te verwijten viel. "Het was gewoon bijzonder lullig hoe hij de rode lap werd die de Albanese stier zocht."