[Special] Ellen van Langen

De Olympische Spelen van 1992, die in Barcelona werden gehouden, zullen voor altijd in het geheugen van Ellen van Langen gegrift staan. De Nederlandse wist hier namelijk goud op de 800 meter in de wacht te slepen. Hieronder volgt een special over deze unieke prestatie.

Wie is Ellen van Langen?

Ellen Gezina Maria van Langen werd op 9 februari 1966 geboren in Oldenzaal, maar is inmiddels woonachtig in Amsterdam. Deze Nederlandse sportster werd op slag wereldberoemd door tijdens de Olympische Spelen van Barcelona goud te winnen op de 800 meter. Bovendien betekende dit een nieuw Nederlands record.

De race tijdens de Spelen in 1992

Van Langen presteerde het om zich te plaatsen voor de finale van de 800 meter. Voor dit mondiale evenement kende ze veel blessures, maar wist op magistrale wijze deze finale te winnen.

De Nederlandse begon de race erg slecht en lange tijd leek het er op dat ze buiten de prijzen zou vallen, aangezien ze op de vijfde plaats liep. In de laatste bocht gebeurde er iets wonderbaarlijks. De commentator van deze wedstrijd, Theo Reitsema, was van mening dat de atlete als nog een medaille kon pakken.

Van Langen kwam in de laatste bocht binnendoor en wist de laatste meters van de finale de vier loopsters voor haar voorbij te streven. Het kost haar echter de nodige moeite om de Cubaanse Fidelia Quirot en de Russin Lilia Nurutdina in te halen. Uiteindelijk komt de Nederlandse als eerste over de finish in een tijd van 1:55,54. Dit betekende meteen een persoonlijk record én de gouden medaille voor de atlete.

Klik hier voor een filmpje!

Van Langen was de eerste Nederlandse na Fanny Blankers-Koen die het op een loopnummer presteerde om een gouden plak op de Olympische Spelen in de wacht te slepen. Tot op de dag van vandaag is er geen enkele Nederlandse meer geweest die deze prestatie wist te evenaren.

Hoe ging het verder?

Na deze uitzonderlijke prestatie op de Olympische Spelen in Barcelona gooiden blessures opnieuw roet in het eten. Hierdoor was het voor haar niet mogelijk om haar actieve carrière voort te zetten. In 1998 wilde Van Langen niet meer verder en zette een punt achter haar aspiraties als topsportster.

Tegenwoordig fungeert ze als atletenmanager. Bovendien is ze lid van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU).

Overige prestaties

Tijdens het Europees kampioenschap van 1990 in Split behaalde Van Langen de vierde plaats. Door haar uitmuntende prestatie in Barcelona werd Van Langen in 1992 uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Drie jaar later, tijdens de wereldkampioenschappen in Göteborg, moest de Nederlandse het stellen met een zesde stek.

Submitter:  Bron: FOK!sport