Clerc eist ontslag UCI-top

De directeur van de ASO, de organisatie die onder meer de Tour organiseert, Patrice Clerc, heeft vanmorgen het ontslag geëist van het bestuur van de internationale wielerunie UCI. Clerc vindt dat de top van de UCI niet daadkrachtig handelt in de strijd tegen doping.


Clerc vindt dat de top van de UCI duidelijkheid, transparantie en vooral professionaliteit mist. De ASO en UCI hebben al enige tijd onenigheid over de aanpak van doping. De Tour-organisatie verwijt de internationale wielerunie onder meer getreuzel in het geval van Michael Rasmussen.

In de afgelopen anderhalf jaar mistte de Deen vier onaangekondigde dopingtests. De UCI deed daar niets mee omdat ze hem strafrechtelijk niet konden aanpakken. Uiteindelijk werd Rasmussen door Rabobank uit de Tour gehaald nadat bleek dat hij had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens de voorbereiding.

ASO en Tour-directeur Christian Prudhomme zijn van mening dat de UCI moedwillig het imago van de Tour heeft geschaad. "Er zijn twee mogelijkheden: of ze zijn onbekwaam of ze hebben ons expres willen beschadigen," aldus Prudhomme. Daarnaast voelt Prudhomme zich verraden omdat de UCI de informatie over de door Rasmussen gemiste testen pas halverwege de Tour bekend maakte.