Hewitt en Safin hekelen klassenjustitie ATP

Lleyton Hewitt en Marat Safin hebben een beslissing van de tennisorganisatie ATP afgedaan als klassenjustitie. De twee menen dat de Amerikaan James Blake ten onrechte een plaats in de kwartfinales heeft gekregen in het ATP-toernooi van Las Vegas ten koste van de Rus Jevgeni Korolev.

Door de nieuwe opzet van het toernooi, waar één van drie spelers uit een poule de laatste acht bereikt, kwam de ATP in de problemen. Volgens de regels had Korolev, die eerder deze week te sterk was voor Blake, recht op die plek. De ATP gaf de plek echter aan de als eerste geplaatste Blake en wijzigde daarvoor ter plaatse de regels.

Blake moest gisteren zijn tweede partij winnen van Juan del Potro en mocht daarbij maximaal vijf games inleveren. Zijn Argentijnse opponent gaf op bij een stand van 6-1 en 3-1 in het voordeel van de Amerikaan. Onder de geldende regels zou Blake hierdoor zijn uigeschakeld omdat de resultaten bij een opgave van de tegenstander niet meetellen. De ATP heeft die regel echter gisteren geschrapt, waardoor hij alsnog de kwartfinales bereikte.

Zowel Hewitt als Safin sprak zijn onvrede en verbazing uit over de verandering van de regel. "Zoiets doe je niet tijdens een toernooi. Het is een schande. Zou het om Korolev zijn gegaan, dan had niemand zich er druk over gemaakt en was er geen discussie geweest," aldus Safin, die bijval kreeg van Hewitt. " Korolev is een jonge tennisser in opkomst; hij heeft Blake verslagen. Het is niet juist om de regels middenin een toernooi te veranderen."