NFL: Indianapolis Colts winnen Super Bowl

De Indianapolis Colts zijn de opvolgers van de Pittsburgh Steelers als kampioenen van de NFL. In een bij vlagen knotsgekke 41e editie van de Super Bowl weerstond men met 29-17 de Chicago Bears in een regenachtig Dolphins Stadium in Miami.

Wat vooraf door velen was voorspeld kwam ook uit: de regen kwam met bakken uit de hemel, Colts’ quarterback Peyton Manning werd Most Valuable Player, terwijl de aanval van de Chicago Bears geen potten kon breken. In het niet-overdekte Dolphins Stadium gingen veel Bears-fans vroeg in het 4e kwart al naar huis, ondanks het feit dat je voor een kaartje al snel enkele duizenden dollars lichter was.


In een rommelige maar spectaculaire beginfase stapelden de fouten zich op, wat een interessant schouwspel voor de neutrale toeschouwers opleverde. Bij de eerste en de beste kick-return van de Chicago Bears was het al meteen raak. Rookie en specialist Devin Hester liep dwars door de aanstormende verdediging heen wat resulteerde in een touchdown. Het was tevens de eerste keer in de geschiedenis van de Super Bowl dat de eerste aanval direct een touchdown opleverde.

Nu was het de beurt aan quarterback Manning. Zijn drive met de Colts eindigde echter met een interceptie. Even later bewees Manning wel zijn waarde. Door een grote dekkingsfout van Chicago kon hij Reggie Wayne makkelijk bereiken voor 53 yards en een touchdown. Het extra punt werd opzichtig verknoeid en zo stonden de Colts nog steeds achter met 7-6. De kick van Adam Vinatieri ging dit keer niet richting Hester. De korte kick kwam uit bij Gabe Reid die na een harde tackle de bal losliet en deze werd veroverd door Colts. De volgende play leverde meteen weer een turn-over op door een miscommunicatie tussen Manning en zijn running back. Een run van Thomas Jones voor 52 yards bracht de Bears op de drempel van een nieuwe touchdown. Grossman profiteerde met een 4 yard touchdown pass.

Het zag er allemaal zo goed uit voor de Bears. Vervolgens sloeg het noodlot toe. Een door de Colts veroverde fumble van Chicago’s running Back Cedric Benson leidde nog tot niets, maar diezelfde Benson raakte enkele plays later geblesseerd. Hij zou niet meer terugkeren. Indianapolis kwam met een 29 yard field goal van Vinatieri terug tot 14-9. Even later stonden de Colts na een goede drive op de 1 yard-line. Dominic Rhodes liep de bal in de endzone en de Colts stonden voor het eerst voor, met 16-14. Voor rust konden ze de voorsprong nog verder uitbouwen maar een zéér zeldzame misser van Vinatieri van 36 yards gooide roet in het eten.

Het spectaculaire was er in het 3e kwart wel af. De Colts kwamen tot 2 field goals, een van 24 yards en een van 20 yards. De Chicago Bears kwamen slechts tot een field goal. Robbie Gould schoot van 44 yards raak. De voorsprong van de Colts begon de krachtsverhouding op het veld beter te weergeven, het was nu 17-22.

Het begin van het 4e kwart was veelbelovend. Een hoge pass van Grossman werd makkelijk onderschept door Kelvin Hayden die langs de lijn de bal terugliep voor 56 yards: touchdown Colts. Een challenge van Chicago haalde niks uit, Hayden bleef binnen de lijnen. De krachtsverhouding kwam nu ook echt in de score tot uitdrukking en de machteloze aanval van de Bears speelde niets meer klaar. De Colts namen geen risico en zo werd wat het spannendste deel van de wedstrijd had moeten worden een slaapverwekkende vertoning. De Colts hielden makkelijk stand en veroverden zo de Super Bowl. Het stadion was inmiddels al halfleeg, de fans van de Chicago Bears dropen letterlijk en figuurlijk af.

Zo versloeg Colts-coach Tony Dungy zijn voormalige pupil en Bears-coach Lovie Smith en werd Dungy de eerste Afro-Amerikaanse coach met een Super Bowl ring om zijn vinger. Peyton Manning werd benoemd tot Most Valuable Player en het is maar de vraag of we Rex Grossman ooit nog terugzien op het veld van Chicago. In de laatste 49 minuten scoorden zelfs de verdediging van de Colts meer dan Grossman en zijn mannen. De bal was van de zestig bijna veertig minuten lang in bezit van de Colts waarin zij 430 yards overbrugden. De Bears kwamen niet verder dan 265 yards.