Uitslag Zulte Waregem - Ajax

Ajax is er in geslaagd om de laatste groepswedstrijd tegen Zulte Waregem, in het kader van de UEFA Cup, te winnen. In België was de ploeg van trainer Henk ten Cate met 3-0 te sterk. Klaas-Jan Huntelaar (2x) en Johnny Heitinga waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Ajax startte met Kenneth Perez en Wesley Sneijder. In de vaderlandse competitie zit het tweetal een schorsing uit, maar om ervoor te zorgen dat ze wedstrijdritme zouden behouden stond het duo toch in de basis. Ook Ryan Babel was op tijd fit voor de confrontatie met Zulte Waregem. Eerder deze week had de jonge aanvaller nog last van een voedselvergiftiging. De Amsterdammers speelden bovendien met rouwbanden naar aanleiding van het overlijden van Cor van der Hart. Bij Zulte Waregem waren geen opvallende wijzigingen te melden.

Om 20:45 trapte Ajax af voor de wedstrijd tegen Zulte Waregem. De Amsterdammers kenden een goede start. Huntelaar bracht zijn ploeg na drie minuten spelen al op voorspong na een goede bal van Babel. Het voorbereidende werk was van Perez, welke de bal in het strafschopgebied lepelde. Vijf minuten later vuurde Sneijder, na een pass van Gabri, een hard schot af op het doel van de Belgen, maar hij trof geen doel. Ook Babel wist in de rebound niet te scoren. Niet lang daarna kreeg ook de Belgische ploeg zijn eerste kans, maar Meert schoot de bal langs het doel van Maarten Stekelenburg. Dit was de voorbode van het initiatief wat de Belgen naar zich toe trokken. Er werd voornamelijk gespeeld op de helft van de Amsterdammers, wat voor Zulte Waregem ook een aantal kansjes opleverde.

In het tweede gedeelte van de eerste helft werd een speler van Zulte Waregem in het strafschopgebied onderuit gehaald door Urby Emanuelson. De Kroatische scheidsrechter gaf echter geen penalty. Toch wist Ajax het heft na een tiental minuten weer over te nemen. Dit resulteerde in een goede kans voor de Amsterdammers, maar deze werd niet ingeschoten. De corner die hierop volgde leverde een kopkans voor Zdenek Grygera op. De Tsjech kon de bal echter niet richting het doel koppen. Enkele minuten voor rust was Huntelaar dichtbij een goal. De jonge aanvaller schoot de bal namelijk op de lat. Ook in blessuretijd konden de twee ploegen nauwelijk gevaar stichten.

Na vijf minuten spelen in de tweede helft combineerde Huntelaar met Perez, waardoor het voor de jonge aanvaller mogelijk was om op doel af te werken. Helaas was dit zonder resultaat. Tien minuten later vergrootte Huntelaar de voorsprong voor Ajax na een goede counter. Perez nam de bal mee naar de goal, maar was niet zelfzuchtig en speelde de bal af op de spits. In de tegenstoot wist Zulte Waregem ook bijna te scoren. Eerst wist Stekelenburg een inzet met zijn voeten te keren. Ook in de rebound, afkomstig van Meert, stond de keeper goed opgesteld.

In het vervolg van de tweede helft wisten de twee ploegen geen vuist meer te maken. Bovendien werden er nauwelijks kansen gecreërd. Een kwartier voor tijd wist Grygera de bal in het zijnet te werken. Zulte Waregem kwam in dit deel van de wedstrijd nauwelijks voor het doel van Ajax, waardoor het niet mogelijk was om het verschil met de Amsterdammers te verkleinen. Enkele minuten later kregen de Belgen via Matthijs een goede kans, maar de speler wist de bal niet in het doel te krijgen. Niet veel later kreeg de thuisploeg opnieuw een kans en ook deze werd niet verzilverd. In de slotfase schoot Heitinga Ajax definitief naar de overwinning. Vanaf 25 meter werkte de verdediger de bal achter Merlier. In de slotfase kreeg Buysse nog een kopkans, maar de kopbal die hierop volgde kon Stekelenburg eenvoudig pareren.