Engeland ten koste van Ecuador verder

Engeland is erin geslaagd om in een zeer matige wedstrijd de laatste acht te bereiken. Engeland speelde in het Gottlieb-Daimler-Stadion te Stuttgart tegen de nummer twee van poule A, Ecuador. In de tweede helft was het David Beckham die de enige treffer maakte

Om vijf uur trapten Engeland en Ecuador af voor hun achtste finaleduel. Nieuw in de Engelse basisopstelling was Michael Carrick. De middenvelder nam de plek op het middenveld in van Owen Hargreaves die een linie is gezakt. Jamie Carragher speelde niet, wel speelde Rio Ferdinand en spits Wayne Rooney. Engeland begon het duel met een 4-5-1 opstelling, ingegeven door het spitsen aantal van Engeland. Door het wegvallen van Owen bleven alleen Rooney en Peter Crouch over voor de aanvalslinie. Van Theo Wallcott, de andere spits, hoeven geen wonderen verwacht te worden. Ecuador begon het duel weer met Agustin Delgado, Ivan Hurtado en Carlos Tenorio. Alle drie kregen in de wedstrijd tegen Duitsland, die met 3-0 verloren werd, rust van coach Luis Suarez.

De wedstrijd begon rustig, het meeste balbezit was voor de Engelsen die voornamelijk de lange bal hanteerden. Kansen leverde dit niet op. De grootste kans in het eerste kwartier was voor Ecuador. In de zestien meter kon Carlos Tenorio de bal helemaal vrij aannemen nadat John Terry compleet verkeerd de bal probeerde weg te koppen. Alleen de keeper kon een doelpunt nog voorkomen. Tenorio was echter niet in staat om Robinson te passeren. Zijn schot belandde, na licht aangeraakt te zijn door Ashley Cole, op de lat. Naarmate de eerste helft vorderde, werd het gespeelde spel minder. Veel overtredingen zorgden voor veel onderbrekingen.

Het tempo van de Engelsen was ook weer te laag om het Ecuador moeilijk te maken, hetzelfde probleem als in de poulefase dus. Uitgespeelde kansen voor de Engelsen waren er nauwelijks, Gerrard probeerde met een verfijnd schot de bal over de keeper te schieten, Lamperd probeerde het met een afstandsschot maar zijn schot was niet hard genoeg om Mora te kloppen. Een goede vrije trap van David Beckham zorgde nog voor enig gevaar maar ook zijn schot ging naast het doel van Mora.

Met twee ongewijzigde teams begonnen beide ploegen aan de tweede helft. Engeland kwam, net als in elke andere wedstrijd, traag uit de startblokken. Een goed steekballetje op Rooney van Lampard zorgde voor enige dreiging in de zestien meter. De twee verdedigers van Ecuador konden de doorgang van de Engelsman echter blokkeren. Uiteindelijk viel de 1-0 dan toch, in de 60e minuut kregen de Engelsen een vrije trap en was het David Beckham die Mora kansloos liet. Vanaf de linkerflank krulde Becks de bal in de onderhoek van het doel.

Na het doelpunt ging de ploeg van Sven-Goran Eriksson opzoek naar de 2-0. Lampard was dichtbij met een afstandschot maar hij zag de bal naast gaan. De eerste kans voor Ecuador was een goed schot vanaf de rand van het strafschopgebied, geschoten door Delgado. De Engelse doelman, die nog niets te doen had gehad in de tweede helft, kon redding bieden. Lampard kreeg daarna nog een keer de kans op de beslissing. Rooney legde af op de middenvelder maar het schot ging ver over.

Voor Ecuador was Delgado nog dichtbij een doelpunt maar goed verdedigend werk van Ferdinand voorkwam de gelijkmaker. In het verdere verloop kregen beide ploegen nog wel kansjes maar echt gevaarlijk waren ze nooit.

De man van de kans in de eerste helft, Tenorio, moest geblesseerd het veld verlaten. Ook Beckham maakte de 90 minuten niet vol. Vlak voor tijd wisselde Eriksson hem voor Lennon. Ecuador kan naar huis, Engeland speelt verder op dit WK.

Opstellingen:

Engeland: Robinson, Hargreaves, Ferdinand, Terry, A.Cole, Beckham/(86’-Lennon), Gerrard/(90’-Downing), Carrick, Lampard, J.Cole/(77-Carragher), Rooney.

Ecuador: Mora, De la Cruz, Hurtado, Espinoza, Reasco, Méndez, Castillo, Valencia, E.Tenorio/(69’-Lara), Delgado, C.Tenorio/(70’-Kaviedes).

Wedstrijdverloop:

Engeland 1 - 0 Ecuador

60’ Beckham (ENG) 1-0

17’ Terry (ENG)
24’ Valencia (ECU)
36’ C. Tenorio (ECU)
67’ De La Cruz (ECU)