Dick Advocaat tevreden

Voor Dick Advocaat is het hoofdstuk Zuid-Korea voorbij. Tientallen minuten na de uitschakeling in de voorronde door Zwitserland gaf de Hagenaar aan voor zijn gevoel alles uit de Koreaanse selectie te hebben gehaald.

"Ik ben blij dat we dit toernooi een wedstrijd hebben gewonnen. Dat was op een WK buiten de eigen landsgrenzen nog niet eerder gelukt." De kleine generaal deert het niet dat hij in Zuid-Korea op dit moment, ondanks de zege op Togo en het gelijkspel tegen Frankrijk, zwaar onder vuur ligt. "Op het moment dat ik in Seoel tekende, wist ik dat de verwachtingen onrealistisch hooggespannen waren. Daar moet je achteraf dan niet over zeuren."

Volgens Advocaat heeft het geen zin om hem te vergelijken met Guus Hiddink. "Niets ten nadele van Guus, want hij heeft het vier jaar geleden natuurlijk fantastisch gedaan. Maar de omstandigheden waren volstrekt anders. Hij had de mogelijkheid om in vijf maanden een ijzersterk elftal te smeden. Ik had de ploeg maar vier weken bij elkaar. En een aantal topspelers kwam ook nog eens geblesseerd binnen."

Advocaat ziet Korea niet snel opnieuw doordringen tot de halve finales van een WK. "Het eerste dat de Koreaanse voetbalbond moet doen, is de eigen competitie opwaarderen. Die is op dit moment te zwak, waardoor er in de selectie te grote verschillen bestonden. Zuid-Korea heeft heel veel talenten, maar die ontwikkelen zich niet door. De spelers die niet in Europa voetballen, hadden vooral moeite met het tempo."

Op de vraag van een Koreaanse verslaggever, die zich afvroeg of de tacktiek van de ploeg tegen de Zwitsers wel klopte, reageerde Advocaat fel. "We moesten winnen en speelden daarom met vier aanvallers", telde hij voor het gemak de aanvallende middenvelder mee. "En dat is op internationaal niveau heel gewaagd. Dat het niet lukte om te winnen, had niets met de speelwijze te maken. Meer met het feit dat de spelers opnieuw te afwachtend begonnen. Ze waren wéér te beleefd. Het is geen schande om van Zwitserland te verliezen, maar de manier waarop zit me dwars. De tweede helft hebben we laten zien helemaal niets minder te zijn en verdienden we minimaal één punt." "