Dubbelslag Contador in Romandië

Alberto Contador heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Liberty Seguros kwam alleen aan in Leysin, hij nam ook de leiderstrui over van Horner.

De derde etappe van de Ronde van Romandië ging over 164 kilometer van Bienne naar de finish net na een bergtop in Leysin. De etappe werd gekenmerkt door een lang vlucht van twee man: Redondo en Weylandt, zij gingen al weg na 25 kilometer en kregen een maximale voorsprong van meer dan tien minuten. Op 35 kilometer van de meet was het gat onder impuls van Davitamon Lotto, de ploeg van leider Horner, nog acht minuten. Bij het begin van de slotklim, op 14 kilometer van de finish, was de voorsprong geslonken tot minder dan drie minuten.

Al snel ging Redondo alleen verder. In het peloton nam Liberty het commando over van de Belgische Davitamonploeg. Oscar Sevilla probeerde het alleen. In de groep favorieten waren er onder andere aanvallen van Cioni en Kashechkin. Savoldelli moest de rol lossen wegens diarree, ook Jan Ullrich kon het tempo bergop niet volgen. Redondo hield goed stand onder al de demarrages, op acht kilometer was zijn voorsprong nog één minuut op de groep met de belangrijkste klassementsrenners waar Sevilla het meest actief was.

De leiderstrui van Horner kwam in gevaar toen onder andere Contador aan kop ging sleuren. Op vier kilometer was Sevilla de eerste die bij vluchter Redondo kwam. Niet veel later waagde Contador de sprong vanuit de achtergrond over Redondo en Sevilla. Niemand volgde de Spanjaard, op twee kilometer van de eindstreep was zijn voorsprong een halve minuut. Omdat de laatste kilometer deels bergaf ging en de Spanjaard nog genoeg overhad kwam de ritzege voor Contador niet meer in gevaar. Zijn voorsprong was groot genoeg om ook de leiderstrui over te nemen van Horner. Tweede in het klassement en in de etappe werd Valverde, net voor Evans en Jaksche.

Uitslag derde etappe Ronde van Romandië

PlaatsNaamLand Tijd
1Alberto ContadorSpanje4.03,42
2Alejandro ValverdeSpanje0.21
3Cadel EvansAustraliëz.t.
4Jorg JakscheDuitslandz.t.
5Sergio GhisalbertiItaliëz.t.

Klassement na derde etappe Ronde van Romandië

PlaatsNaamLand Tijd
1Alberto ContadorSpanje12.34,53
2Alejandro ValverdeSpanje0.16
3Jorg JakscheDuitsland0.28
4Cadel EvansAustraliëz.t.
5Miguel Angel Martin PerdigueroSpanje0.49