OKT maakt het niet duidelijker

De komende dagen wordt in Heerenveen het NK Schaatsen georganiseerd. Dit geldt meteen als Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Voor de toeschouwer zal het echter lastig zijn om te bekijken wie zich plaatst voor de Olympische Spelen.

In overleg met de schaatsers en teams heeft de KNSB een heel systeem opgesteld om te bepalen wie zich op het NK voor de Olympische Spelen plaatst. De schaatsers zijn ingedeeld in drie groepen: supergenomineerden, genomineerden en niet genomineerden.

De supergenomineerden zijn in totaal tien schaatsers, die extra bescherming krijgen. Op de lange afstanden moeten ze bij de beste vier en op de korte afstanden (500, 100, 1500) bij de beste drie rijden om zich te plaatsen. Mochten ze vallen of ziek zijn, dan krijgen ze in januari in een skate-off nog een extra kans om zich te plaatsen.

De groep genomineerden is zo groot, dat er op veel afstanden meer genomineerden zijn dan plaatsen. Op de lange afstanden moeten ze bij de beste vier en op de korte afstanden bij de beste drie rijden om zich te plaatsen. Zij hebben geen recht op een extra kans.

De niet-genomineerden staan voor de zwaarste taak. Op de korte afstanden moeten ze zich bij de beste twee rijden en de lange afstanden moeten ze winnen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De grootste naam in deze groep is die van Rintje Ritsma.

Voor de ploegenachtervolging bestaat geen directe selectieprocedure. Nadat de gekwalificeerde schaatsers bekend zijn, zal de KNSB trachten een zo goed mogelijk team voor de heren en dames te formeren.

Overzicht genomineerden en supergenomineerden (dik gedrukt):

Mannen:
500 m: Wennemars, Van Velde, Nijenhuis
1000 m: Wennemars, Bos, Van Velde, Nijenhuis, Kuipers, Groothuis
1500 m: Tuitert, Kuipers, Wennemars, Nijenhuis, Bos
5000 m: Verheijen, Kramer, De Jong, Romme, Uytdehaage
10.000 m: Verheijen, De Jong, Kramer, Romme, Angenent, Uytdehaage, B. Rykkje

Vrouwen:
500 m: Timmer, Oonk
1000 m: Timmer, De Loor, Wüst
1500 m: Groenewold, De Loor, Wüst, Van Deutekom
3000 m: Groenewold, Kleinsman, G. Smit, Vis
5000 m: Groenewold, G. Smit, J. Hulzebosch-Smit, Kleinsman, Kleibeuker