Finse topatleet bekent na 20 jaar doping

De beroemde Finse ex-atleet Martti Vainio heeft twintig jaar na dato het gebruik van doping bekend. Hij deed dit in zijn boek 'Spikes en Dansschoenen' dat deze week verscheen.

Voor de eerste wereldkampioenschappen Atletiek, de marathon van Rotterdam in 1984 en de Olympische Spelen van 1984 gebruikte hij doping, In Nederland werd hij betrapt, maar de Finse atletiek-unie stopte het in de doofpot.

Voor het WK atletiek kreeg de Fin injecties met testosteron. Toen eindigde hij als derde op de 5000 meter en op de dubbele afstand werd hij vierde.

In zijn boek schrijft Vainio dat in 1983 doping in de Finse atletiek wijdverbreid was. "Ik herinner mij een bijeenkomst voor langeafstandslopers in Vierumaki, waar het nationale sportinstituut is gevestigd. Daar is beslist dat alles moest worden gedaan om het Finse hardlopen het beste van de wereld te laten zijn. Er zou voor worden gezorgd dat niets uitkwam."

Tijdens de Olympische marathon in Los Angeles won de Fin de zilveren medaille. Hij werd toen betrapt, en moest een schorsing van achttien maanden uitzitten.