Slechts eens elke 40 seconden knipperen

Het gaat hier niet om versierpogingen, nee, het gaat over de strikte regels voor de militaire parade in Peking gisteren. De mars, gehouden op het Plein van de Hemelse Vrede, was ter ere van het 60-jarige jubileum van de Volksrepubliek en werd destijds uitgeroepen door Mao Zedong.

De soldaten die meeliepen in de parade mochten maar één keer per 40 seconden met hun ogen knipperen en hielden hun ogen dan ook opvallend wijd open. Ook moest elke gezette pas precies 75 centimeter lang zijn zodat er over 96 meter precies 128 stappen gezet zouden worden.

De deelnemers aan de optocht hadden een maandenlange voorbereiding achter de rug. Niets zou tussen hen en de 'heilige missie', deel uit de maken van de grote mars, komen te staan. Getraind werd er zelfs in de zomer wanneer de temperatuur hoger dan 40 graden was en dat tot wel twaalf uur per dag. Door de hoge stress kregen 1.300 van hen psychologische begeleiding.

Om de ceremonie smetteloos te laten verlopen werden er ook wat maatregelen getroffen die niet zo alledaags zijn. Zo werden alle wilde honden en katten gevangen, ongedierte werd uitgeroeid en zelfs de duiven van duivenmelkers mochten gisteren niet uitvliegen. Mensen mochten op de dag zelf niet eens hun huwelijk laten ontbinden.


Waar maken ze zich eigenlijk druk om?