Robbie Bach: Wii minder krachtig dan Xbox 1

Eweek had onlangs een uitgebreide Q&A sessie met Robbie Bach, president van Microsofts Entertainment en Devices divisie, over de Xbox, Zune en de concurrentie. Over het algemeen is de Q&A weinig opzienbarend, zo vertelt Bach over de moeilijkheden die men heeft met door gebruikers gemaakte XNA Game Studio Express games naar de gewone Xbox 360 gebruiker brengen. Bach geeft toe dat het nooit een youtube van games zal worden omdat elke game gecertificeerd zal moeten worden alvorens het toegelaten wordt op de Xbox Live Arcade.

Bach werd ook aan de tand gevoeld over de nog altijd verlies lijdende Xbox-divisie. Bach herhaalde nogmaals de verwachting om break-even te draaien op de hardware uiteindelijk en om winst te maken op accessoires, games, downloadable content en abonnementen op Xbox LIVE. Hierbij liet Bach vallen dat het aantal verkochte games en accessoires per console hoger is dan bij eender andere console ooit in dit stadium.

Als laatste liet Bach zich nog uit over de concurrentie. Hij is verrast door het grote succes van Nintendo's Wii, die wereldwijd Microsofts Xbox 360 aan het inhalen is qua verkopen. Bach is echter wel van mening dat de Wii een relatief specifiek publiek aanspreekt en dat de console ook maar een weinig brede appeal heeft. De controller zou volgens Bach de enige aantrekkingskracht zijn van Nintendo's succesvolle console. Verder vindt Bach de Wii geen geweldig product, met name de slechte graphics en het niet hebben van een DVD afspeel mogelijkheid noemt hij hiervoor als redenen.

Bach denkt dat Nintendo nog meer succes zal boeken onder casual gamers, mede dankzij Nintendo's eigen games die het vaak goed doen onder die groep. De uitdaging ligt volgens hem voor Nintendo dan vooral ook in het verkrijgen van 3rd party support, iets wat ernstig ontbrak op Nintendo's vorige console, de GameCube. Bach is van mening dat 3rd parties zullen wegblijven van de Wii met grote titels uit angst dat Nintendo's eigen titels de verkopen van hun games in gevaar brengen. Tevens ziet hij geen mogelijkheid voor de Wii om ervaringen van het kaliber Halo te brengen, hiervoor zouden de grafische capaciteiten van de Wii niet afdoende zijn. Volgens Bach is zelfs Microsofts vorige console, de Xbox, krachtiger dan de Wii.

Bach ziet als uitdaging voor Microsoft het aantrekken van een bredere doelgroep naar zowel Xbox als Windows, en hoe men nieuwe ervaringen voor casual gamers naar deze platforms brengt. Nintendo heeft volgens Bach vooral de uitdaging voor zich van het aantrekken van mensen buiten de groep casual gamers.

Robbie Bach had ook nog een paar woorden over voor Sony nadat hij opmerkte dat er helemaal niet naar gevraagd was in het interview. Bach ziet deze generatie Nintendo en Microsoft aan het roer in de gamesindustrie. Sony heeft te kampen met een te hoge prijs voor haar PlayStation 3, te hoge kosten, te weinig games en het niet hebben van een goede online dienst volgens hem, en hij ziet derhalve geen grote leidende rol weggelegd voor het bedrijf dat twee generaties lang de gamesindustrie overheerste.