Verkoopverbod minderjarigen van GTA 3 in Japanse regio's

De Japanse regio Kanagawa heeft de verkoop van Grand Theft Auto 3 sinds gisteren aan minderjarigen verboden. Het spel zou een slechte invloed op mensen onder de 18 jaar kunnen hebben. De aangrenzende regio Saitama wil dit verbod ook doorvoeren, omdat ze bang zijn dat minderjarigen anders bij hun de game komen kopen.

Capcom is de Japanse uitgever voor de game van Rockstar en is het er natuurlijk niet mee eens. De ontwikkelaar vreest dat nog meer regio's de verkoop aan minderjarigen zullen verbieden. Bovendien ontwikkelt Capcom zelf ook gewelddadige games, zoals Resident Evil en het aankomende Dead Rising. Capcom denkt dat de kwestie van Grand Theft Auto zal doorslaan naar andere games, onder andere van eigen makelij. Het bedrijf heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing.

In Japan zorgt de Computer Entertainment Rating Organization (CERO) voor de leeftijdsbeoordelingen van spellen. Het label met de leeftijd die op de gamehoesjes is geplakt is echter suggestief. Een verbod op de verkoop van games vanaf een bepaalde leeftijd moet dan ook door lokale overheden bepaald worden.