Valverde wint Vuelta a España

Na 110,2 kilometer koersen vandaag - je kon het beter 'cruisen' noemen - kwam vandaag een einde aan de 64 editie van de Vuelta a España. De laatste etappe werd gewonnen door André Greipel (Team Columbia) in een massaspurt.

Caisse d'Epargne-renner Alejandro Valverde (29) kreeg het goud opnieuw om zijn schouders en won daarmee de editie van 2009. Robert Gesink was de beste Nederlander in het eindklassement. De Rabobank-renner had na drie weken een achterstand van 6 minuten en 40 seconden. Gesink viel afgelopen woensdag en had acht hechtingen nodig. Op vrijdag had de Nederlander een slechte dag en hij verloor de aansluiting met het peloton, waardoor de Rabo-renner met een achterstand van 4:44 op de winnaar Juan José Cobo over de finish kwam.

Ook de truien voor het berg- en puntenklassement waren niet meer te verliezen voor respectievelijk David Moncoutié en André Greipel. Met 186 punten voor de bergtrui stond Moncoutié ruimschoots voor op de nummer twee, David De la Fuente die 'slechts' 99 punten verzamelde. Ook Julián Sánchez kwam er niet aan te pas en werd met 73 punten derde.

De 123 punten voor de puntentrui van Greipel (Team Columbia) waren genoeg om Valverde, die 111 punten scoorde, voor te blijven. Silence - Lotto-renner Cadel Evans haalde 99 punten en staat derde. De winst op de twee tussensprints vandaag bracht bovenaan geen veranderingen meer.

Vandaag gingen nog 139 renners van start voor de 21e en laatste etappe van de Ronde van Spanje. De eerste twee uur koersen kon met 30 km/uur beter cruisen genoemd worden. De renners deden het - traditiegetrouw - rustigjes aan, en er was tijd genoeg om met elkaar te praten, lachen, drinken of zelfs bellen naar huis. Ook werd er niet aangevallen. Op 52,6 kilometer was de eerste van twee tussensprints van vandaag, waar Vicente Reynes van Team High Road Columbia de vier punten pakte, waar Greipel er nog twee pakte en zo zijn koppositie voor de puntentrui verstevigde.

Team Columbia ging vooraan rijden, de sprintersploeg deed het nog wel rustig aan. Bingen Fernández van Euskaltel mocht bij de eerste aankomst in Madrid als eerste over de finishlijn komen, de Spaanse wielrenner stopt dit jaar met zijn profcarrière en kreeg op deze manier het respect van het peloton. Voor zijn thuispubliek liet Fernández zich nog een keer toejuichen. Een kopgroepje van zes renners wist zich ondertussen naar voren te rijden. Garcia, Roels, Vazquez, Di Gregorio, Monier en Delage sprongen weg op het moment dat Fernández weer terugkwam in het peloton.

Met een voorsprong van 23 seconden probeerden de zes vluchters voorop te blijven, maar Team Columbia ging met maar liefst bijna 75 km/uur rijden, en op een kilometer voor de meet werd de groep van zes teruggepakt. Greipel liet zien dat hij een echte sprinter was en de nummers twee en drie, Daniele Bennati (Liquigas) en Borut Bozic (Vacansoleil) stonden niet op de finishfoto.


Uitslag 21e etappe

Pos.Naam (nat., ploeg)Tijd
1 Greipel (DUI, THR) 3:11:55
2 Bennati (ITA, LIQ) z.t.
3 Bo¸ic (SLO, VAC) z.t.
4 Duque (COL, COF) z.t.
5 Hinault (FRA, ALM) z.t.
6 Gasparotto (ITA, LAM) z.t.
7 Henderson (NZL, THR) z.t.
8 Hammond (ENG, CTT) z.t.
9 Leezer (NED, RAB) z.t.
10 Voß (DUI, MRM) z.t.
17 Boom (NED, RAB) '+ 40


Eindstand algemeen klassement

Pos.Naam (nat., ploeg)Tijd
1 Valverde (SPA, GCE) 87:22:37
2 S. Sánchez (SPA, EUS) +55
3 Evans (AUS, SIL) +1:32
4 I. Basso (ITA, LIQ) +2:12
5 Mosquera (SPA, XGZ) +4:27
6 Gesink (NED, RAB) +6:40
7 Joa. Rodríguez (SPA, GCE) +9:08
8 Tiralongo (ITA, LAM) +9:11
9 Deignan (IER, CTT) +11:08
10 J.J. Cobo (SPA, FUJ) +11:27