Meer softwarepiraterij door recessie

Softwarepiraterij is in Nederland weer in opkomst. Steeds meer bedrijven zeggen door de economische recessie geen budget meer te hebben om de licenties voor software te kunnen betalen.

Dat constateert de organisatie Business Software Alliance (BSA), die het gebruik van illegale software probeert op te sporen. Sinds eind mei is het aantal zaken waarbij piraterij wordt vermoed met 50 tot 80 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar, zegt BSA-directeur Jacco Brand.

Brand had eerder dit jaar al de vrees geuit dat meer bedrijven in de verleiding zouden komen om softwarelicenties te omzeilen. "Dat blijkt nu daadwerkelijk het geval", zo zei hij vandaag. De meeste piraterij vindt plaats in sectoren die zijn gelieerd aan de bouw, machinefabrieken en in de creatieve industrie. "Het gaat daarbij om bedrijven in het midden en de top van het mkb."

BSA presenteerde vandaag cijfers waaruit bleek dat de piraterij in de eerste zes maanden van dit jaar nog wel meeviel. Bedrijven die betrapt werden, moesten bijna 300.000 euro betalen aan licentiekosten, schadevergoedingen en juridische bijstand. Brand verwacht dat het bedrag in de tweede helft van dit jaar fors zal oplopen, omdat het lang duurt voordat zaken die de afgelopen maanden zijn aangebracht, worden afgerond.