Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 1

Dit weekend ging het Eredivisie-seizoen 2009/2010 van start. Landskampioen AZ en PSV morsten punten, Ajax wist de moeilijke uitwedstrijd bij FC Groningen met 2-0 te winnen.

De seizoensouverture tussen SC Heerenveen en Roda JC op vrijdag is in 0-0 geëindigd. Een domper voor Heerenveen die direct twee punten laat liggen tegen de ploeg die vorig seizoen op het nippertje degradatie wist te voorkomen en bovendien steunpilaar Cissé kwijtraakte aan Feyenoord. De beste kansen waren in de eerste helft echter wel voor Heerenveen, maar Roda-keeper Castro wist enkele afstandsschoten te keren. Ook na rust waren er enkele mogelijkheden, maar Beerens, Sibon en Elm kregen de bal niet in het net. Bodor wist bijna nog te scoren voor Roda, maar Vandenbussche, die de geblesseerde Steppe verving, voorkwam dat.

AZ is net als vorig seizoen de competitie begonnen met een nederlaag. Onder de nieuwe coach Ronald Koeman liep het zaterdag tegen een 3-2 nederlaag aan bij Heracles Almelo. Al binnen zeven minuten was het Everton die Heracles op 1-0 zette, Overtoom zorgde er vlak na rust voor dat die score verdubbeld werd. In de 61e minuut leek het duel beslist toen Fledderus de 3-0 aantekende. AZ gaf zich echter niet gewonnen en wist in de 77e minuut via Pellè en El Hamdaoui twee keer te scoren. De derde goal bleef echter uit. In de slotfase werd Wernbloom van AZ onderuit getrokken maar arbiter Wiedemeijer zag er geen strafschop in. Later zou hij toegeven de situatie verkeerd beoordeeld te hebben. Deze onthouden kans op een gelijkspel zorgde bij de AZ-spelers voor zoveel frustratie dat Swerts (89) en Pellè (90) met een rode kaart het veld voortijdig mochten verlaten.

In Rotterdam vandaag een speciaal duel voor Mario Been, trainer van Feyenoord. Bij zijn competitiedebuut voor de Rotterdammers treft hij uitgerekend zijn vorige club NEC. Met de Nijmegenaren wist hij in Rotterdam de afgelopen drie seizoenen twee keer te winnen van Feyenoord, en één keer gelijk te spelen. Ook vandaag zat Been aan de goede kant van de score. Door doelpunten van Tomasson en Fer (penalty) wint Feyenoord met 2-0. In de eerste helft waren beide ploegen nog aan elkaar gewaagd, NEC kreeg zelfs de betere kansen, maar debuterende keeper Darley zat goed in de wedstrijd. Hij raakte echter in de eerste helft geblesseerd, waardoor Van Dijk na de rust het doel overnam. Ook hij liet niks door, maar dat kwam vooral door slordig spel van NEC. Een kwartier voor tijd hield Radomski Biseswar vast in het strafschopgebied, waarna Fer de beslissende 2-0 binnenschoot.

PSV wist niet te winnen van promovendus VVV-Venlo. Na een lastige beginfase met een aantal kansen voor VVV kwam PSV via Amrabat en Toivonen op een 2-0 voorsprong. Na de rust was het echter weer VVV die aanviel, en ditmaal met succes. Ahahaoui maakte de 2-1 in de 53e minuut, Honda zeven minuten later de 2-2. Toivonen zorgde er met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd in de 82e minuut er echter voor dat PSV weer aan de leiding kwam. Lang kon het daar niet van genieten, drie minuten later lag de gelijkmaker van Schaken al in de netten: 3-3.