Britse overheid wil seks onder jongeren stimuleren

Het lijkt erop dat de Britse overheid eindelijk van zijn stugge imago af wil. De National Health Service (NHS), de openbare gezondheidsdienst van Groot-Brittannië, wil namelijk het geslachtsverkeer onder jongeren aanmoedigen.

"Jongeren hebben recht op een goed seksleven en hun gezondheid zal daar wel bij varen, want seks is goed voor het cardiovasculair systeem", staat er in een nieuwe folder te lezen, die door de NHS wordt verspreid onder scholen, ouders en jeugdzorginstanties. Volgens de makers is er de laatste jaren alleen gehamerd op de negatieve gevolgen van seks en het belang van veilig vrijen. Aan het plezier van seks werd echter met geen woord gerept.

Met de slogan 'An orgasm a day keeps the doctor away' wordt verteld dat voor een gezond leven vijf porties groenten en fruit en een half uur bewegen per dag aan te bevelen is. Hieraan wordt de regel "En wat zou je denken van tweemaal per weeks seks te hebben of te masturberen?" toegevoegd.

De nieuwe aanpak heeft bij de puriteinse Britten veel stof doen opwaaien. Steve Slack, directeur van het Centrum voor HIV en seksuele gezondheid in Sheffield, ontkent dat hij hiermee jongeren massaal aanzet tot met elkaar het bed induiken. Het tegendeel is namelijk waar, want "het zou veel jonge mensen ertoe kunnen brengen hun maagdelijkheid te bewaren tot ze zeker zijn dat ze van de seksbelevenis kunnen genieten", zo beweert hij.

Slack wil erop wijzen dat jongeren net zoveel recht hebben op een goed seksleven als volwassenen. Wel moeten ze goed zijn voorgelicht en zonder druk van leeftijdsgenoten kunnen beslissen of ze er al aan toe zijn.