CDA wil contentpolitie

Er moet een toezichthouder komen die controleert of teksten op internet niet ongeoorloofd worden gekopieerd. Een soort contentpolitie, die ook bevoegd is om sancties op te leggen. Daarvoor pleit CDA-kamerlid Joop Atsma tegen nu.nl.

Atsma reageert daarmee op het rapport van de commissie Brinkman. Voormalig CDA-politicus Elco Brinkman beschrijft in het rapport 'De Volgende Editie' hoe media kunnen innoveren en welke maatregelen nodig zijn om een pluriforme pers te behouden.

Een van de aanbevelingen is een heffing op internetabonnementen. Met dat geld kunnen dagbladen innovaties betalen. Internetgebruikers gaan zo indirect meebetalen aan het nieuws dat ze gratis lezen op internet.

Atsma wil echter verder gaan. 'Het werkelijke probleem ligt in de markt zelf.', zo betoogt hij. 'Content kan door iedereen worden gebruikt, zonder dat daar een auteursrechtelijke vergoeding tegenover staat. Met een toezichthouder die meekijkt wat er op het internet gebeurt kan dat probleem aangepakt worden. Het speelt zich af in een open omgeving dus het is makkelijk te signaleren wie wat doet.'

I
n een mediadebat dinsdag over het rapport Brinkman pleitte Atsma er ook voor om het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) te subsidiëren. Een aantal klanten zou overwegen het contract op te zeggen, zo waarschuwde het ANP onlangs, waardoor de kwaliteit van de nieuwsdienst in gevaar komt. Atsma: 'Als de NOS het ANP-contract opzegt, dan is het beter dat het ANP publieke taken gaat vervullen. Daar help je ook commerciële partijen mee.'


CDA wil contentpolitie  (foto: DAG)