Belegger zet dood in scène met vliegtuigcrash

Een Amerikaanse beleggingsadviseur heeft zelf zijn privévliegtuig laten neerstorten om zijn dood in scène te zetten. Het klinkt als een goeie B-film, maar het gebeurde echt. Het leek de man namelijk een perfecte manier om van zijn echtscheiding en financiële problemen af te komen. "De voorruit ligt eruit, ik bloed hevig", acteerde de man in een noodoproep.

Op 11 januari  dit jaar had de stinkend rijke belegger Marcus Schrenker er genoeg van. Zijn vrouw wilde scheiden en hij had aanklachten lopen voor beleggingsfraude. Kortom, hij zocht een uitvlucht.

Daarom stapte hij in Indiana in zijn privévliegtuig (een Piper van ruim 1 miljoen dollar) en vloog hij over Alabama richting de Golf van Mexico. Na een uur vliegen zette hij zijn plan in werking en zond hij een noodsignaal uit.

Hij zei tegen de verkeersleiding dat de turbulentie zijn voorruit eruit had geknald en dat hij flink bloedde. Maar even later sprong hij gewoon met een parachute uit het vliegtuig.

Het vliegtuig vloog op de automatische piloot verder maar naderde een militaire basis, waarop twee straaljagers naar het toestel snelden. De piloten zagen al snel dat er niets mis was met het vliegtuig en dat de man door de openstaande deur was verdwenen.

Het onbemande vliegtuig stortte door gebrek aan brandstof neer in Florida. Niet zoals gepland in de zee, maar bij een klein dorpje.

De malafide beleggingsadviseur dook drijfnat op in in een klein plaatsje in Alabama. Daar maakte hij de locals wijs dat hij een kano-ongeluk had gehad. Met zijn van te voren geparkeerde motor reed hij toen naar een kampeerplaats in Florida. De politie had inmiddels door dat de labiele man opzettelijk zijn vliegtuig had laten crashen en kreeg door een email het vermoeden dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Na de parachutesprong had hij een vriend een mail gestuurd waarin hij schreef: "Ik heb voor de laatste keer mijn familie te schande gemaakt en als je dit leest zal ik er niet meer zijn."

Hij werd dan ook twee dagen later door de politie in een tent gevonden met doorgesneden polsen. Hij leefde echter nog wel.

Door de drastische stunts hangt Schrenker mogelijk een gevangenisstraf van 26 jaar boven het hoofd. Ook ligt er een som boetes van rond de 400.000 euro op hem te wachten, om de zoekactie van de kustwacht te dekken.

De advocaat van de verwarde man hoopt dat Schrenker strafvermindering krijgt door zijn schuldbekentenis. Hij hoopt op 3 of 5 jaar cel. Overmorgen doet de rechter uitspraak over de zaak.

 


Belegger zet dood in scène met vliegtuigcrash  (foto: DAG)