Californië handhaaft verbod op homohuwelijk

De Amerikaanse staat Californië handhaaft het verbod op een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen. Het Californische hooggerechtshof bepaalde vandaag dat de staat het verbod op het homohuwelijk in stand moet houden.

De ongeveer 18.000 homohuwelijken die daar voor het verbod in november zijn gesloten, blijven rechtsgeldig. Het hof boog zich over de kwestie na een referendum vorig jaar, dat gelijktijdig met de presidentsverkiezingen was gehouden.

Een meerderheid van de Californiërs oordeelde toen dat het huwelijk voorbehouden moet blijven aan een man en een vrouw. Daarmee kwam een einde aan de openstelling van het huwelijk voor homo’s eerder dat jaar in de staat.

Het besluit van het Californische hooggerechtshof betekent een forse tegenslag voor de strijders voor gelijke rechten en tegen discriminatie. Onlangs was Maine de vijfde Amerikaanse staat waar homo’s mogen trouwen. Het noordoostelijk gelegen Maine volgde Connecticut, Massachusetts, Vermont en Iowa. In New Hampshire en New York buigen wetgevers zich over openstelling van het huwelijk.


Californië handhaaft verbod op homohuwelijk  (foto: DAG)