Bank of America wil vervroegd aflossen

Bank of America wil voor tientallen miljarden dollars aan staatsleningen vervroegd aflossen. De Amerikaanse bank zou op koers liggen om voor een bedrag van 35 miljard dollar aan kapitaal op te halen, onder meer door de uitgifte van nieuwe aandelen, meldde de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

De bank heeft sinds vorig najaar voor 45 miljard dollar steun ontvangen uit een speciaal overheidsfonds, het zogenoemde Troubled Asset Relief Program (TARP).

De vervroegde aflossing komt voor veel analisten als een verrassing. Zij gingen er juist vanuit dat Bank of America een van de laatste banken zou zijn om deze stap te nemen, mede omdat eerder deze maand bleek dat de bank onvoldoende kapitaal heeft om een verdere verslechtering van de economie aan te kunnen. Volgens een zogenoemde stresstest, uitgevoerd door de financiële autoriteiten in de Verenigde Staten, had het concern bijna 40 miljard dollar extra kapitaal nodig.

De Amerikaanse overheid beslist uiteindelijk of en wanneer banken leningen uit het TARP-programma mogen aflossen. De autoriteiten zijn bezorgd dat de financiële instellingen, die erop gebrand zijn om hun leningen snel af te lossen en onder het strenge overheidstoezicht uit te komen, opnieuw in geldproblemen raken.

"Al onze aandeelhouders willen dat wij het TARP-geld zo snel mogelijk terugbetalen", zei Bank of America-topman Ken Lewis eerder deze week in Londen.

Toen werd ook bekend dat de bank de financiële positie heeft versterkt met de uitgifte van aandelen voor 13,5 miljard dollar. Daarnaast ontving de bank 4,5 miljard dollar uit de verkoop van een belang in China Construction Bank. Volgens Financial Times verkoopt Bank of America de komende maanden nog meer onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren.


Bank of America wil vervroegd aflossen  (foto: DAG)