Britse leger gebruikt games met een luchtje

Het Britse leger denkt dé methode te hebben gevonden om haar soldaten optimaal voor te bereiden op missies: softwareprogramma's die geurtjes verspreiden. Onder leiding van onderzoeker Bob Stone wordt aan de Birmingham University druk geëxperimenteerd met games die zo'n realistisch beeld geven van oorlogssituaties, dat zelfs de geur klopt.

Stone maakt daarvoor gebruik van het scent delivery system van het Amerikaanse bedrijf Biopic. Dit systeem blaast op voorgeprogrammeerde tijden lucht door een capsule, waardoor de meest uiteenlopende luchtjes vrijkomen: van verbrand rubber tot kruitdampen. Ideaal om een gevechtssituatie na te bootsen. "Het belang van geur wordt vaak onderschat", weet Stone, "maar na zicht is het onze belangrijkste bron van zintuiglijke informatie."

De games zijn niet alleen nuttig voor soldaten die nog worden uitgezonden, maar kunnen ook gebruikt worden voor de behandeling van dienders die terugkomen uit een oorlogsgebied en die lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom, denkt het leger. Het eerste project van Stone dat Defensie waarschijnlijk gaat gebruiken is SubSafe, een virtuele reconstructie van een nucleaire onderzeeër. Inclusief bedompte lucht dus.

Meer gamenieuws vind je op FOK!games!