Boek met vloekende titel massaal geboycot

Een boek van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst heeft in ons land veel stof doen opwaaien. Doet bij onze zuiderburen niemand moeilijk over de titel van het boek, in ons overwegend gereformeerde landje ligt dat toch even anders. 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' wordt dan ook massaal door de boekwinkels geboycot.

"Al toen het boek in de aanbiedingsbrochure van de uitgeverij verscheen, vielen er bij de uitgeverij brieven van boekhandelaren binnen die zeiden het boek niet te zullen verkopen omdat er in de titel werd gevloekt. Enkele streng christelijke boekhandels hebben mijn roman inderdaad geweerd", vertelt de schrijver.

Het toppunt is wel hetgeen er gebeurde toen Verhulst twee weken geleden werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Boekhandel Van Kooten in het in de zogeheten 'bijbelgordel ' gelegen Veenendaal heeft namelijk 35.000 folders met daarin alle genomineerden voor de Libris Literatuurprijs vernietigd. "Dat heb ik ondertussen ook gehoord, maar ik weet wel dat je het boek er nog onder de toonbank kunt kopen. Zo zijn ze dan ook weer."

Andere boekwinkels brengen de roman helemaal niet aan de man wegens 'onwelgevoeglijk en kwetsend'. De Vlaamse schrijver slaapt er geen minuut minder om. "Mijn roman heeft het bijzonder goed gedaan in Nederland. Ik heb er zelfs voor het eerst in de top twintig mee gestaan. Bovendien is het aantal boekhandels dat de roman boycot nog altijd klein. Het blijft beperkt tot enkele zaken in de Nederlandse Bible belt."