Positieve ochtend AEX eindigt in mineur

De AEX is na een zeer positieve ochtend toch 0,8 procent lager gesloten op 228,85 punten. Eerder op de dag stond de beursindex nog 2,3 procent in de plus. De afgelopen weken hebben beurzen wereldwijd een forse rally achter de rug, waarbij de AEX vanaf het dieptepunt 21 procent won.

Verschillende marktkenners geloven niet dat de AEX deze week zijn stijgende trend zal hervatten. De handelsweek is ook korter dan normaal, door Goede Vrijdag.

Handelaar Cees Smit van Today's Beheer kijkt maandag terug op een handelsdag waarin zich een stevige draai in het sentiment voltrok: "Maandagmorgen negeerde de markt nog het wat mij betreft weinig positieve bericht van de Financial Times dat de Duitse overheid over wil gaan tot nationalisatie van Hypo Real Estate. In Duitsland is een wet aangenomen die dit mogelijk maakt. Echter, de sterk teruggelopen detailhandelsverkopen in de eurozone en de waarneming van Morgan Stanley dat de zogeheten bear market nog niet over zijn, drukten het sentiment."

Het gegeven dat de omzetten maandag matig waren en er slechts een geringe verwachting is dat er binnen afzienbare tijd goed nieuws naar buiten komt, sterkt Smit in de visie dat de draai van maandag het begin kan zijn van een langere daling die in elk geval na maandag niet stokt.

"Ik verwacht op basis van wat we maandag hebben gezien, dat de AEX afscheid neemt van de recente rally. De focus zal nu komen te liggen op de cijfers van de banken over het eerste kwartaal. We hoorden in het nabije verleden immers de nodige positieve geluiden en die zullen bevestigd moeten worden. Daar moet tenslotte het herstel vandaan komen. Ik denk dat de risico's hier nog steeds aan de onderkant liggen", aldus Smit. Morgen trapt het Amerikaanse staalconcern Alcoa het kwartaalcijferseizoen af.

Individuele fondsen kenden vandaag grote schommelingen. Zo stond ING eventjes 10 procent in de plus om toch 2,5 procent in de min te eindigen. Winnaar van de dag was specialistisch metaalbedrijf AMG (+5,6%) en vastgoedbedrijf Wereldhave (-8,5%) werd de grootste daler.

Discussieer mee op het forum over de beurs.

Koersverloop AEX 6 april
Submitter:  Bron: FOK