Cosmetica zijn de nieuwe partydrug

In de filialen van Hema en Kruidvat zou een goedkoop cosmeticaproduct te koop zijn dat een bestandsdeel bevat dat bij inname hetzelfde effect heeft als de drug GHB. Dat meldden de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws en de Vlaamse omroep VRT vandaag.

Het product dat de krant en de omroep uit veiligheidsoverwegingen niet specificeerden, bevatten gamma butyrolactone (GBL). Het menselijke lichaam is in staat het niet verboden product GBL om te zetten in GHB, het actieve bestandsdeel van vloeibare xtc.

Gebruikers mengen het product met frisdrank om het vervolgens op te drinken. Gezond is dat zeker niet. In de producten zit industriële alcohol en antivries.

Een woordvoerster van het Nederlandse hoofdkantoor van Kruidvat stelt in Het Laatste Nieuws niet op de hoogte te zijn van het probleem. "Zo’n product dient natuurlijk niet om in te nemen, dat is duidelijk”, aldus de woordvoerster.

Ook de Hema is niet op de hoogte van de kwestie. Het bedrijf ziet geen reden om tot actie over te gaan. "Iemand moet een aantal heel extreme stappen nemen om de stof binnen te krijgen", aldus een woordvoerster. Bovendien zou het moeilijk zijn dergelijk misbruik van artikelen uit te sluiten. "Er zijn heel veel goedkope producten waar mensen een roes van kunnen krijgen als ze verkeerd worden gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor spiritus. Er zitten beslist geen verboden stoffen in onze producten, daar letten we altijd erg goed op."


Cosmetica is de nieuwe partydrug  (foto: DAG)