Dodental dambreuk Jakarta loopt op

Het dodental door de dambreuk bij Jakarta gisterenochtend is opgelopen tot zeker 67. Meer dan honderd mensen worden nog vermist. Dit is vandaag van een officiële Indonesische bron vernomen.

Een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid zei vrijdag dat ongeveer vijfhonderd huizen zijn verwoest of onder water staan. Het water van het meer Situ Gintung overstroomde Cireundeu en Ciputat om 02.00 uur (plaatselijke tijd) en verraste de bewoners in hun slaap. Volgens een overlevende was de ramp "als een tsunami". De dambreuk kwam na uren van zware regenval en harde wind, waardoor tal van bomen ontwortelden en de verouderde dam het begaf.

Na de dambreuk rolde een vloedgolf van bruin water en modder over de laaggelegen woonwijken. Op sommige plekken kwam het water zes meter hoog te staan. Mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en wachten er op redding. Volgens een politiewoordvoerder is de precieze oorzaak van de dambreuk nog niet duidelijk. Door hevige regenval in de afgelopen periode stond het water hoger dan gebruikelijk in het Situ Gintung-meer.

Dodental dambreuk Jakarta loopt op  (foto: ANP)