Blij met zout

Onderzoekers aan de University of Iowa (UI) hebben ontdekt dat zout als een natuurlijk antidepressivum werkt. Volgens hen is dat de reden waarom men meer zout eet dan nodig is. Dit onderzoek is gepubliceerd in Psychology and Behavior.

Testen op ratten wezen uit dat de beestjes zich anders gingen gedragen bij een lagere zoutconsumptie. Bezigheden waar de ratten eerst dol op waren, zoals het drinken van water met suiker, gingen ze mijden. Een tekort aan zout zou dezelfde symptomen opwekken als een depressie.

Volgens psychologe Kim Johnson (UI) heeft ons lichaam er door de eeuwen heen er voor gezorgd dat we vrolijk worden van zout. Romeinse soldaten werden betaald met zout en eeuwenlang werd het als bewaarmiddel gebruikt, we raakten er zo aan gewend dat we het na de komst van de koelkast bleven gebruiken als specerij.

Dagelijks hebben we vier gram zout nodig, nog altijd krijgen de meeste volwassenen ongeveer tien gram per dag binnen. Zout bevat mineralen die we nodig hebben, maar te veel zout vergroot onder andere de kans op een hoge bloeddruk.