Mysterie rond zelfbewegende grafsteen

De politie in Friesland staat voor een raadsel omdat een grafsteen uit zichzelf beweegt. Vandaag maakte de politie bekend dat die steen de 'dader' is van een vermeende grafschennis bij een kerk in het Friese dorpje Aalsum.

Na vier aangiftes van grafschennis stelde de politie een onderzoek in. De politie hing een camera op om de daders te kunnen achterhalen. Op de beelden van de camera zijn echter geen daders te bekennen. De steen, die 450 kilo weegt, verschuift een meter binnen een aantal seconden.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een natuurlijk verschijnsel. "We onderzoeken nu wat de precieze oorzaak is."

Speculaties over de oorzaak van de verschuiving zijn er volop. De vrouw van de koster van de Aalsumer kerk meent dat de steen door de zon krimpt en uitzet. Zowel de politie als een woordvoerder van Steenhouwerij Buitenpost, die de steen overigens niet geleverd heeft, kan deze theorie niet bevestigen. "Het zou wat mij betreft alleen een dikke muskusrat kunnen zijn," aldus de woordvoerder van de steenhouwerij.