'Marokkanen rijkste rappers van Nederland'

De rijkste rappers van ons land zijn Marokkanen. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van Marie Oldeese die twee jaar lang onderzoek deed naar de inkomsten uit de Hip Hop in Nederland.

Het onderzoek is gebaseerd op de waarde van een artiest en kwam tot stand door interviews met de rappers zelf en de mensen om hen heen. De onderzoeksvraag was dan ook: Kunnen rappers leven van hun muziek?. Uit het onderzoek is een top tien van Nederlands rijkste rappers gekomen. 

Knuffelmarokkaan en rapper Ali B is de rijkste rapper van Nederland. Ali B is de enige Nederlandse rapper die miljonair is geworden door zijn muziek. Naast zijn concerten en inkomsten uit de CD en ringtone verkoop verdient Ali ook nog eens een groot stuk inkomsten uit zijn bedrijf SPEC, commercials, tv programma's en succesvolle theater tournees. Ali B doet al jaren lang zijn zaken in eigen beheer waardoor hij een groter stuk van de inkomsten in eigen zak steekt en gezien de populariteit van zijn artiesten brengt dat een hoop geld op. Onder zijn management staan onder andere de populaire rappers Sjaak, Darryl en Yes-R die de nodige concerten agenda vol houden. Ook dit jaar ziet het erg goed uit voor Ali en zal hij voorlopig nog aan de top van de rijkste Nederlandse rappers blijven.

Op de tweede plaats is de rapper Cilvaringz die in 1999 bij de Amerikaanse rap groep Wu-Tang Clan tekende. De Marokkaan uit Tilburg behaalt zijn inkomsten vooral uit zijn bedrijf RPEG dat naast management van o.a. producer Focus (getekend bij Dr.Dre) en radicale rapper Salah Edin, ook internationale concerten opzet voor artiesten als 50 Cent, Sean Paul en Beyonce. Cilvaringz, die al een paar jaar in Marrakech woont, heeft een succesvolle verkoop van zijn album in eigen beheer genoten en is tevens in het bezit van maar liefst 8 hectares bouwgrond rondom Marrakech. 

Nummer drie is niemand minder dan het neefje van de nummer één, Yes-R! Yes-R scoort enorm met zijn hitsingles en geniet daardoor van een volle en succesvolle concertagenda. Daarnaast heeft Yes-R veel medewerking verleend aan goede doelen instanties (waaronder Nederland Veilig en Fight Cancer). Ook heeft Yes-R de hoofdrol gespeeld in de met Gouden Status bekroonde kerstfilm 'Een Beetje Verliefd'. Yes-R's waarde wordt geschat op zo'n 150.000 euro. 

Andere rijke rappers uit de Top 10 Rijkste Hip Hop Artiesten Uit Nederland zijn Ruben & Jerry uit The Party Squad, het collectief Opgezwolle, The Opposites, Lange Frans, Typhoon, Salah Edin en de leden van de Jeugd Van Tegenwoordig.

  
Ali B is Nederlands rijkste rapper!