'Iets een plekje geven' grote taalergernis

Iets 'een plekje geven'. Het is de grootste taalergernis van de bezoekers van de website vaagtaal.nl. Bij de verkiezing op deze website eindigde 'proactief' en 'het kan toch niet zo zijn dat' op de tweede en derde plaats. Aan de verkiezing deden 364 mensen mee.

Taalpuristen konden hun grootste ergernissen insturen, waaruit een groep taaldeskundigen de vijftig woorden en uitdrukkingen selecteerde. Woorden die de nekharen van de inzenders overeind deden staan waren onder meer 'bilateraaltje', 'hands-on' en '360-gradenfeedback'. Ook uitdrukkingen als 'dat is niet mijn ding', 'handjes en voetjes geven' en 'flankerend beleid' bleken een gruwel voor de taalsnobs.

Een inzender kwam met een zin die hij in een beleidsdocument zou hebben gevonden: "Komende periode heeft de multidisciplinaire taskforce een aantal meetings gepland met als beoogd doel in dit gremium het net op te halen en een aantal issues af te tikken."

Ook een complete passage van het weblog van PvdA-leider Wouter Bos werd ingezonden. In april van dit jaar schreef Bos: "Een van mijn pleidooien was om wat minder macro en top down te redeneren: het beleidsdenken dat altijd macro kosten en baten afweegt van grote systeemveranderingen en daardoor veel te weinig oog heeft voor concrete gevolgen voor concrete mensen. In plaats daarvan wat meer bij de burger te beginnen, de micro-werkelijkheid centraal te zetten en dan te kijken wat dat voor het beleid zou moeten betekenen."