90 jaar na wapenstilstand Eerste Wereldoorlog

Vandaag is het precies 90 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 werd een wapenstilstand gesloten tussen  het inmiddels ingestorte Duitse keizerrijk en de Geallieerden.

Het afgelopen weekend werden er in bijna heel europa herdenkingen gehouden. Centraal stonden de vele miljoenen slachtoffers die stierven tijdens deze eerste wereldwijde oorlog. Lees hier onze special over het bloedvergieten tijdens laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog.

Ook de media hebben veel aandacht voor deze speciale dag. Vanaf 10:50 uur doet kanaal Eén verslag van  een speciale herdenking bij de Menenpoort te Ieper. Als het om 11:00 uur precies 90 jaar na het ingaan van de wapenstilstand is, wordt daar de Last Post ten gehore gebracht.

Om 17:00 uur zend TV 5 Monde ‘Le siècle de Verdunuit. Deze documentaire gaat over de geschiedenis van het Noord-Franse  stadje Verdun. Rond Verdun werd een van de grootste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog uitgevochten.

En om 22:05 uur zend Canvas ‘Vermist aan het front’ uit. Deze documentaire gaat over de manier waarop Belgische wetenschappers erin geslaagd zijn om via DNA-onderzoek enkele gesneuvelde Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te identificeren.  Zet dan ook de videorecorder aan want om 22:00 uur zend BBC1 Rolf Harris and Kirsty Wark uit. Kirsty Wark is een Britse presentatrice die een documentaire maakte over haar oudoom die vocht in de slag om de Somme. 

Klik hier om onze special over de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog te lezen.

 

Britse soldaten in een Britse loopgraaf tijdens de eerste slag aan de Somme.