Overheden zetten strijd om verloren spaargeld voort

De overheden die samenwerken om geld terug te halen bij de Landsbanki in IJsland hebben besloten tegen de zin van het kabinet door te gaan met hun juridische procedures. Dat maakte commissaris van de Koningin Harry Borghouts van Noord-Holland gistermiddag in Haarlem namens de groep bekend.

Noord-Holland is zelfs bereid tegen het Rijk te procederen als het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen zal vernietigen. De lagere overheden vinden dat het Rijk niet duidelijk heeft gemaakt waarom hun acties de belangen van de staat en particuliere gedupeerde spaarders zouden kunnen schaden. De groep wil alleen met de procedures stoppen als het Rijk bereid is tot samenwerking.

"We kunnen het niet maken tegenover de belastingbetaler om onze acties stop te zetten", aldus Borghouts. Overleg met minister Wouter Bos (Financiën) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) leverde vanmorgen volgens Borghouts niets op.

De groep heeft in een brief aan het kabinet nogmaals het voorstel gedaan tot samenwerking en wil daar uiterlijk maandagmorgen een antwoord op. De lagere overheden vinden het teleurstellend dat het Rijk eerst 1,3 miljard voor de spaarders wil veiligstellen en dat zij daarna pas kunnen delen in wat overblijft.