Hollywood-legende Newman herinnerd als goed mens

Het overlijden van acteur Paul Newman maakt veel los bij familie en collega's. Zij zijn het erover eens dat Amerika een goed en openhartig persoon kwijt is.

De dochters van Newman herinneren hun vader als een nederige en onbaatzuchtige man en een geweldige vader. "Hij erkende nooit dat wat hij deed in zijn leven iets speciaals was. Papa was ongelooflijk dankbaar voor zijn eigen geluk. In zijn eigen woorden: 'Ik ben bevoorrecht om hier geweest te zijn'."

Ook bij collega's stond Newman hoog in het vaandel. Voor Julia Roberts was Newman "mijn grote voorbeeld, mijn held." George Clooney zei: "Hij legde de lat te hoog voor de rest van ons. Niet alleen acteurs, maar voor ons allemaal." Robert Redford had moeite om woorden te vinden, "sommige vriendschappen zijn te goed en te sterk om over te praten."

Ook vanuit de politiek is geschokt gereageerd op de dood van de acteur. De Franse president Nicolas Sarkozy beschreef Newman als "een Hollywood-legende en een openhartige filantroop, wiens heldere blauwe ogen alleen nog op een scherm zullen oplichten." Bill en Hillary Clinton zien in Newman "een Amerikaanse icoon en een kampioen voor kinderen."

Acteur Paul Newman overleed vrijdag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij speelde sinds de jaren vijftig in meer dan tachtig film- en televisieproducties, waaronder Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), The Sting (1973) en The Color of Money (1986). Voor die laatste film won de acteur een Oscar. De laatste grote film waar hij zijn medewerking aan verleende, was de animatiefilm Cars. Hiervoor sprak Newman de stem van de auto Doc Hudson in.

Newman deed ook veel aan liefdadigheid. Zo zette hij zich jarenlang in voor kinderen met kanker.


Hollywood-legende Paul Newman   (foto: ANP)