Vrouwen hebben meer nachtmerries

Gillend en badend in het zweet wakker schrikken, het overkomt vrouwen vaker dan mannen. Vrouwen hebben namelijk meer en veel engere nachtmerries dan mannen. Daarbij zijn de dromen van vrouwen veel intenser waardoor ze een diepe indruk achter laten. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door een Britse universiteit. Volgens de wetenschappers is de maandelijkse cyclus van vrouwen de oorzaak van de heftige dromen. Deze zorgt namelijk voor temperatuur wisselingen van het lichaam en die hebben invloed op het droomgedrag.

Het onderzoek, gehouden onder 170 vrijwilligers, wees uit dat vrouwen significant meer nachtmerries hebben dan mannen. Toen de vrijwilligers gevraagd werden naar hun meest recente droom, vertelde negentien procent van de mannen dat dit een nachtmerrie was. Bij de vrouwen was dit dertig procent. Daarbij kwam dat de dromen van de vrouwen veel emotioneler waren.

Volgens psycholoog Jennie Parker helpen nachtmerries het brein bij het 'repeteren' van lastige en vervelende situaties die in het dagelijks leven zouden kunnen voorkomen. Parker: "Mensen noemen een vervelende droom vaak een nachtmerrie. Maar dat dekt niet helemaal de lading, er zijn namelijk heel veel verschillende soorten nachtmerries." Volgens Parker zijn er drie typen. De nachtmerrie die het brein voorbereid op een vervelende situatie, de achtervolgingsdroom en de droom over het kwijtraken van een ouder, kind of partner.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat lichaamstemperatuur en dromen met elkaar in verband staan. De temperatuur van vrouwen wordt meestal hoger vlak na de ovulatie en daalt net voordat de menstruatie begint. Vrouwen zijn hierdoor vlak voor hun menstruatie geneigd om aggressiever te dromen. Daarbij onthouden zij dromen beter dan mannen. Overigens is dromen een dagelijkse aangelegenheid. Iedereen droomt, ook diegenen die beweren dat ze dat niet doen.