FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 september 2008

Spotakova verbetert WR speerwerpen

Barbora Spotakova heeft tijdens het atletiekgala in Stuttgart het wereldrecord speerwerpen bij de vrouwen verbeterd. De Tsjechische olympisch kampioene kwam tot een afstand van 72,28 meter, waarmee ze het vorige wereldrecord van de Cubaanse Osleidys Menendez ruim verbeterde.

Spotakova, die in Peking goud won met 71,42 meter, streek met deze prestatie een bonus op van 30.000 dollar vanwege de winst op het onderdeel. Ook kreeg ze vanwege de verbetering van het wereldrecord een extra bonus van 100.000 dollar. "Ik heb al wat land. Het wordt nu wat eenvoudiger om er ook een huis op te bouwen," aldus een dolblije Spotakova. "Maar een wereldrecord blijft voor mij iets ongelofelijks."

Uitslag Feyenoord - FC Volendam

Om kwart voor negen begon de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en FC Volendam. Hieronder vind je de uitslag.

Feyenoord - FC Volendam 5-0
14/pen’ Tomasson 1-0
30/pen’ Tomasson 2-0
74’ Biseswar 3-0
82’ Biseswar 4-0
90+2’ Mols 5-0

Toeschouwers: 46.000
Scheidsrechter: Bossen
Stadion: De Kuip
Gele kaart: De Cler (Feyenoord), Boots, Maynard (FC Volendam)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer,Lucius,Bahia, Hofland, De Cler, Slory (Biseswar/11), Fer (Schet/77), v.Bronckhorst, Wijnaldum, Mols, Tomasson (Janota/85)

FC Volendam: Verhoeven, Maynard, Schilder, Boots, Meijers, Yildiz (Valenta/66), Hofstede, De Lange, Platje, Tuyp, v.Dijk (v.Zaanen/66)

Hitlerbeeld na reparatie weer te zien in Berlijn

Het wassen beeld van Adolf Hitler, dat in juli werd onthoofd door een bezoeker, is sinds vandaag weer te zien in Madame Tussauds in Berlijn. Dat liet een woordvoerder van het Duitse wassenbeeldenmuseum weten.

Wel wordt het beeld van de dictator tegenwoordig beschermd door een glazen wand en veiligheidsbeambten. Het museum vindt dat Hitler bij een belangrijk deel van de Berlijnse geschiedenis hoort en dat dit niet ontkend mag worden. De 41-jarige dader onthoofdde het beeld van de nazileider begin juli kort na de opening van het nieuwe museum aan Boulevard Unter den Linden. Hij verklaarde later tegen een krant dat het om een weddenschap ging.

Streep door idee voor EU-actie tegen dure brandstof

Ministers van Financiën van de EU-landen hebben definitief een streep gezet door Franse suggesties voor Europese acties tegen de dure olie. Dat bleek vandaag bij informeel beraad van de ministers.

De Franse president Nicolas Sarkozy had dit voorjaar geopperd de btw niet te laten meestijgen met de benzine- en dieselprijs. Hij wilde zo mensen helpen die lijden onder de dure brandstof. Het idee stuitte toen al op weerstand van regeringsleiders van onder meer Duitsland en Nederland, die menen dat een btw-bevriezing niets oplost.

De Fransen hadden het onderwerp vandaag opnieuw op de agenda gezet, maar dat bleek kansloos. Minister Wouter Bos (Financiën): "Toen Frankrijk hierover begon kostte de olie 145 dollar per vat. Destijds was al moeilijk om unaniem op te treden. Nu de olieprijs onder de 100 dollar is gezakt, is het al helemaal niet meer aan de orde."

Politie rekent bankovervallers op tijd in

De Duitse politie heeft twee mannen, die op het punt stonden een overval te plegen, in de kraag gevat.

Een opmerkzame inwoner van de plaats Wetzlar in de deelstaat Hessen zag gisteren twee mannen wel erg lang in een auto voor een bank geparkeerd staan. Omdat de twee in de auto bleven zitten alarmeerde de inwoner de politie.

Toen agenten arriveerden hadden de inmiddels gemaskerde mannen zojuist de auto verlaten om met alarmpistolen de bank binnen te gaan. De agenten konden de 23-jarige man en zijn 25-jarige kompaan voor de deur van de bank inrekenen.

Kanaaltunnel weer open voor passagiers

De Kanaaltunnel is vandaag weer voor passagiersvervoer opengesteld, twee dagen nadat er brand was uitgebroken op een trein die vrachtwagens en personenauto's vervoerde. Gisterenavond was de tunnel alweer in gebruik genomen voor vrachtvervoer.

Nadat de brand donderdag was uitgebroken konden alle 32 passagiers in veiligheid worden gebracht. Veertien van hen raakten gewond. Zij hadden veel rook ingeademd of hun handen verwond toen zij de ramen van de trein kapotsloegen om te kunnen ontsnappen.

De vijftig kilometer lange Kanaaltunnel bestaat uit twee buizen waar treinen doorheen rijden. De brand brak uit in de buis voor verkeer van Engeland naar Frankrijk. De twee verkeersbuizen zijn verbonden met een derde buis voor onderhoudswerkzaamheden en noodgevallen. In deze middelste buis wordt een hogere luchtdruk aangehouden dan in de beide andere, om hem bij brand rookvrij te houden.

Volgens de autoriteiten is er geen enkele aanwijzing dat de brand van donderdag door opzet is ontstaan.

Uitslagen Eredivisie 13-09-2008

Om kwart voor acht begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen

FC Twente - NEC 1-1
28’ Elia 1-0
88’ Tshibamba 1-1

Toeschouwers: 23.550
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Grolsch Veste
Gele kaart: Zomer (NEC)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam, Wielaert, Douglas, Braafheid, Brama (Wellenberg/79), Perez (Hersi/65), Tioté, Denneboom, N'Kufo, Elia

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer ,El-Akchaoui, Sibum, Radomski (Tshibamba/85), Davids, Bouaouzan, v.Beukering, Schöne (Ntibazonkiza/67)

ADO Den Haag - AZ 3-0
54’ Knopper 1-0
71’ Cornelisse 2-0
85’ Meriç 3-0

Toeschouwers: 9000
Scheidsrechter: v. Hulten
Stadion: ADO Den Haag Stadion
Gele kaart: Ammi (ADO Den Haag), v.d.Velden, Jaliens (AZ)
Rode kaart:Holman (45+2/2xg) (AZ)

Opstellingen

ADO Den Haag: Zwinkels, Ammi, Horváth (El Moussaoui/80), Kum, Piqué, Resodihardjo (Schwiebbe/66), Knopper, Rankovic, Cornelisse, Caracciolo, Soltani (Meriç/70)

AZ: Romero, Mendes da Silva, Jaliens, Moreno, Pocognoli, v.d.Velden, Schaars, Holman, Dembélé, Lens (Ari/75), El Hamdaoui

Systeemeisen GTA IV bekend

Gamers die een Playstation 3 of Xbox 360 bezitten, kunnen er al een tijdje van genieten: Grand Theft Auto IV. De game is nu druk in ontwikkeling om ook op de PC uit te komen. Ben jij benieuwd of je GTA IV kan draaien op je oude of nieuwe bak? Voor hen wiens antwoord ja is, heeft ontwikkelaar en uitgever Rockstar vandaag de aanbevolen systeemeisen vrij gegeven op de games for windows website.


OS: Windows XP SP2
Processor: Dual core processor (Intel Pentium D or better)
RAM: 2GB
Hard Drive: 18GB free hard disk space
Video Card: 512MB Direct3D 10 compatible video card or Direct3D 9 card compatible with Shader
Drive: DVD-ROM dual-layer drive

Complottheorie

Risce stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Het kan bijna niet anders of het woord complottheorie is uitgevonden door iemand die nergens in gelooft. Het woord suggereert immers dat er niks van klopt, of klinkt het tegenwoordig alleen maar zo, omdat men in dit informatietijdperk een beetje moe wordt van het aanhoudende bombardement van perspectieven? Taal is macht. En dus is een snelle associatie bij het woord complottheorie nu 'aluminium hoedjes' en 'paranoia'. Graag wil ik in dit kader Kurt Cobain aanhalen: "Just because you're paranoid, doesn't mean they're not after you."

Uitslag PSV - Sparta Rotterdam

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen PSV en Sparta Rotterdam. Hieronder vind je de uitslag.

PSV - Sparta Rotterdam
58’ Afellay 1-0

Toeschouwers: 33.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: Jaggy, Touzani (Sparta Rotterdam)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Salcido, Bréchet, Marcellis, Pieters, Afellay (Bakkal/81), Simons, Wuytens (Culina/73), Nijland (Lazovic/56), Koevermans, Dzsudzsák

Sparta Rotterdam: Varkevisser, Vermes, Touzani, Adeleye, Slijngard, Rutjes (Dissels/64), Slot (Falkenburg/83), Jaggy, John (Duplan/73), Rose, Poepon

Politie-haters botsen frontaal

In Purmerend zijn gisteren drie mensen gewond geraakt bij een opmerkelijk auto-ongeluk. Twee 19-jarige jongens waren opvallend hun haat jegens de politie aan het tonen door hangend uit een autoraam, te schreeuwen en schelden naar politie-agenten. De agenten waren op de Verzetslaan bezig hulp te verlenen aan een man die de macht over het stuur was verloren.

Of de twee jongens door hun geschreeuw tegen de agenten niet goed op het verkeer letten is niet geheel duidelijk, maar op de een of andere manier kwamen ze  frontaal in botsing met een auto die bestuurd werd door een 64-jarige vrouw (foto's).  De vrouw moest naar het ziekenhuis met een beenwond. Eén van de jongens was er slechter aan toe en ligt op de intensive care, de ander in een gewoon ziekenhuisbed.  De uitgescholden agenten verleenden assistentie na het ongeval.

Lage tarieven maakt bellen duurder

De prijsplafonds die de Europese Unie invoert voor mobiel bellen maken het bellen niet goedkoper maar juist duurder.

Die waarschuwing gaven grote telefoonmaatschappijen als Deutsche Telecom, Orange en Vodafone gisteren. Ze vrezen dat de tarieven omhoog gaan als de EU ook de afgiftetarieven aan gaat pakken. Telefoonmaatschappijen betalen elkaar voor het doorgeven van telefoontjes naar een ander netwerk, bijvoorbeeld als je met een Nederlands abonnement op vakantie belt via een Spaans netwerk. Dat tarief bedraagt nu negen cent, maar de EU wil daar twee cent van maken.

Dat zorgt alleen maar voor problemen, menen de grote telefoonmaatschappijen. Volgens hen zullen de bedrijven proberen het verlies terug te winnen bij de consumenten door duurdere abonnementen. De onderzoekers baseren zich daarbij vooral op resultaten uit de Verenigde Staten, waar eenzelfde ontwikkeling zich al heeft voorgedaan.

De gemiddelde totale kosten voor mobiel bellen liggen daardoor in de Verenigde Staten 11,73 euro per maand hoger dan in Europa. Daardoor kunnen minder mensen zich een telefoon veroorloven. Dat is gebeurd in Amerika en zal ook hier gebeuren, rekenen de onderzoekers voor. Zij denken dat er in Europa 154 miljoen minder mobiele aansluitingen zouden zijn als het bellen hier net zo duur was als in de VS.

In hoeverre EU-commissaris Reding van Telecommunicatie rekening gaat houden met dit onbedoelde negatieve effect van prijsplafonds is nog onbekend. Eind volgende maand stemt Brussel over de aanname van een pakket nieuwe telecomregels.

Uitslag Borussia Dortmund - Schalke 04

Vandaag stond er in Duitsland een heuse derby op het programma. Borussia Dortmund moest het opnemen tegen het Schalke 04 van trainer Fred Rutten. In de Revier-Derby kwamen de Köningsblauen op een 0-3 voorsprong, maar verspeelden die in de slotfase, waardoor beide partijen de punten deelden.

Voor ruim 80.000 toeschouwers in het Signal Iduna Park was Schalke meer dan een uur lang de bovenliggende partij. Jefferson Farfán maakte zijn debuut voor de ploeg uit Gelsenkirchen en wist dit op te luisteren door de 0-1 uit een strafschop te maken. Rafinha en Heiko Westermann vergrootten de zorgen voor de thuisploeg door de 0-2 en 0-3 aan te tekenen.

Schalke drukte niet verder door, waardoor Borussia via een kopgoal van Neven Subotic terug kon komen in de wedstrijd. Daarna was het aan Alexander Frei om met een fraai schot de 2-3 op het scorebord te zetten. Echter stond Frei op het moment dat hij aangespeeld werd buitenspel, maar het doelpunt werd toch goedgekeurd.

Bij Schalke kreeg Christian Pander zijn tweede gele kaart en ook Fabian Ernst mocht inrukken, waardoor het wachten was op de gelijkmaker. Deze kwam er met dank aan de arbitrage ook. Mladen Krstajic kreeg de bal ongelukkig op zijn arm, waarna de arbiter de bal op de stip legde. Frei faalde niet vanaf elf meter, waardoor beide ploegen nu op acht punten staan uit vier wedstrijden.

VVD eist investeringen in sportevenementen

De VVD wil dat de overheid twintig miljoen euro investeert in een garantiefonds. Dit fonds moet het mogelijk maken dat Nederland meer grote evenementen zoals Europese en wereldkampioenschappen binnenhaalt. Het fonds moet subsidies en garanties afgeven aan organisaties voor het aantrekken van grootschalige evenementen.

Volgens de liberalen brengt het binnenhalen van dergelijke evenementen hoge investeringskosten met zich mee. Hierdoor zijn er voor Nederlandse topsporters te weinig 'platforms om zich te kunnen meten met de internationale top', stelt de VVD.

Een groot evenement in Nederland biedt volgens de partij ook kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven om zich te promoten en internationaal de concurrentie aan te gaan.

Spotakova verpulvert wereldrecord speerwerpen

De Tsjechische speerwerpster Barbora Spotakova heeft alle aandacht op de eerste dag van de World Athletics Final in Stuttgart voor zich opgeëist. Ze won haar onderdeel met een wereldrecord van 72,28 meter. Het oude record was met 71,70 meter in handen van de Cubaanse Osleidys Menendez die die afstand op het WK van 2005 haalde.

Asafa Powell schreef de 100 meter op zijn naam. De Jamaicaan had 9,87 seconden nodig voor de kortste sprintafstand, tweetienden minder dan nummer twee Nesta Carter. In 10,10 zorgde Michael Frater voor een volledig Jamaicaans podium.

Silke Spiegelburg won het polsstokhoogspringen. De Duitse profiteerde van de afwezigheid van Yelena Isinbayeva die zich vanwege een verkoudheid had afgemeld. "Mijn lichaam zei 'Nee'", liet de wereldrecordhoudster in Stuttgart weten. Spiegelburg sprong over 4,70 meter. De Russin Svetlana Feofanova en de Poolse Monica Pyrek deden dat ook, maar Spiegelburg had minder pogingen nodig voor die hoogte.

Op de 400 meter maakten LaShawn Merritt en Jeremy Wariner er een spannende strijd van. Zij aan zij renden de twee Amerikanen op de finish af, maar Merritt gooide zich iets overtuigender over de streep en finishte in 44,50 seconden eenhonderdste voor zijn landgenoot. Merritt kwam echter hard neer en moest vervolgens overeind geholpen worden. Bij het verlaten van de baan greep de olympisch kampioen naar zijn dijbeen.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Duitsland boos op openhartige Kroes

EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft zich de woede op de hals gehaald van de Duitse regering. Kroes had in een interview gezegd dat ze een Duits herstelplan om de bank WestLB overeind te houden niet accepteert.

"In zo'n uiterst gevoelige zaak is het niet toelaatbaar dat commissarissen publiekelijk uitlatingen doen", stelde de Duitse minister Peer Steinbrück (Financiën) vandaag bij informeel EU-beraad in Nice. "De financiële markt moet niet nog verder gedestabiliseerd worden."

De grote bank was in problemen gekomen door de kredietcrisis. De Duitse staat had voor een herstelplan een garantie van 5 miljard euro afgegeven. Dit soort staatsingrijpen moet steeds de goedkeuring krijgen van commissaris Kroes, om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Tientallen doden door busongeluk in China

Door een busongeluk in China hebben vandaag 51 mensen het leven verloren. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua. De bus stortte in de provincie Sichuan in een 100 meter diepe afgrond, aldus de lokale autoriteiten.

De bus was op weg van Bazhong naar Ningbo in de oostelijke provincie Zhejiang. In de bergachtige regio Nanjiang stortte de bus naar beneden. Getuigen hoorden een explosie en zagen een kolom dikke rook na het ongeluk.

FOK!Blog Babe Battle #88

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 19.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Eve en in de rechterhoek Pia. Wie willen jullie morgen om 19.30 uur zien?

Lindsay Lohan ontkent verloving

Lindsay Lohan is niet verloofd met Samantha Ronson. Dat heeft een woordvoerder van de actrice laten weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Geruchten over een op handen zijnd huwelijk tussen de twee tortelduifjes wakkerden aan toen Lohan zich woensdag in New York liet zien met een hartvormige ring om haar linkerringvinger. "Ze heeft de ring zelf gekocht", verduidelijkt de woordvoerder. "Het is een antieke ring die ze in een winkel in New York vond."

Lindsay en Samantha zijn al maandenlang onafscheidelijk. De 22-jarige actrice en de negen jaar oudere zus van hitproducer Mark Ronson houden de lippen stijf op elkaar over de aard van hun relatie, maar in een recent interview met het Amerikaanse tijdschrift Marie Claire zegt Lohan dat haar vriendschap met Ronson haar 'echt gelukkig' heeft gemaakt. Daarnaast verklapte Lindsay dat zij en Samantha dezelfde tatoeages hebben laten zetten.


Lindsay Lohan en Samantha Ronson  (foto: DAG)

Hamilton: "Foutje met de banden"

Lewis Hamilton zal nog nooit zo teleurgesteld zijn als na de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië op zaterdagmiddag. De Brit wist de derde en laatste kwalificatiesessie niet te bereiken en strandde op de vijftiende positie.

Oorzaak voor het slechte kwalificeren is de verkeerde bandenkeuze, zo verklaart Hamilton na afloop. "Het was een gezamenlijk besluit om te starten met intermediates in Q2. We hadden gedacht dat dit de juiste keuze was omdat de baan droger werd, maar de grip met deze banden was ontzettend slecht dus ik kwam weer naar binnen voor de extreme-wets."

Bij het uitrijden van de pits begon het vervolgens harder te gaan regenen en had Hamilton volgens eigen zeggen het moment gemist waarop de baan het snelst was. "Het was daarnaast erg lastig om mijn rempunten te bepalen. Dat is mij nog nooit overkomen in de Formule 1 dus ik mag eigenlijk niet klagen. Morgen is de race, ik ga mijn best doen om verder naar voren te komen."

McLaren-teambaas Ron Dennis voegde nog aan de verklaring van Hamilton toe dat ook Kimi Räikkönen en Robert Kubica de derde sessie niet wisten te bereiken. "Het draaide er op uit dat er maar een paar momenten waren in Q2 waarop de baan het snelst was. Helaas pakte dat niet goed uit voor Lewis."

Nijland in basis PSV

De uit Groningen overgekomen Stef Nijland staat vanavond voor het eerst in de basis bij PSV dat vanavond in eigen huis de eerste thuiswedstrijd speelt tegen Sparta. Ook nieuweling Erik Pieters staat vanaf de aftrap in het veld.

Als vervanger van Nordin Amrabat heeft coach Huub Stevens Balasz Dszudszak opgesteld. Met onder meer Marcellis, Wuytens en Afellay heeft Stevens gekozen voor een jeugdig PSV.

Opstelling PSV

Isaksson, Salcido, Marcellis, Bréchet, Pieters, Simons, Wuytens, Afellay, Dzsudzsák, Nijland en Koevermans.

Hoe gaat het nu met Ryan Payton?

Een tijd geleden besloot Ryan Payton te stoppen bij Kojima Productions. Payton werkte daar als producer aan de Metal Gear Solid series, maar om verschillende redenen besloot hij terug te gaan naar Amerika.

Tijdens de Penny Arcade Expo spreekt Payton zo wat voor het eerst over dit besluit. Hij vertelt waarom hij weg is gegaan en dat hij het nog steeds jammer vindt dat hij niet meer aan een serie als Metal Gear mag meewerken. Ook praat hij lovend over games als Too Human en Braid. Op de vraag wat we in de toekomst van hem kunnen verwachten, zegt Payton dat hij nog niet weet maar dat hij een voorkeur heeft voor grote, epische spellen.



Bekijk het complete video interview hier.

[Vuelta] Dubbelslag voor Contador

Alberto Contador heeft een dubbelslag geslagen in de Vuelta. Hij won de etappe naar de mythische Angliru en pakte daardoor ook de leiding in het algemeen klassement.

Na 37 kilometer ontsnapte de Fransman Kern uit het peloton en hij kreeg al snel een grote voorsprong. de Slowaak Jurco en Maarten Tjallingii zetten de achtervolging in, waarna Kern besloot dat het verstandiger was om met zijn drieën verder te rijden. Hij stopte zelfs om Jurco en Tjallingii op te wachten. De drie kregen een maximale voorsprong van acht minuten, maar vlak na het begin van de beklimming van de Angliru was de vluchtpoging voorbij.

Op 'het Beest van Asturië' (12 km lang,gemiddelde stijging 10,3% en een steilste stuk van liefst 23%), werd daarna de etappe beslist. Dit gebeurde zonder Igor Anton. De Euskatel kopman en nummer vijf van het klassement ging onderuit tijdens de afdaling van de voorgaande klim en moest opgeven. Op ongeveer zeven kilometer van de top, op één van de steilste stukken, gaf Astana renner Levi Leipheimer het tempo aan, alleen Alberto Contador, Alejandro Valverde en Rodriquez konden zijn tempo volgen.

Leipheimer moest zijn tempo al snel bekopen. Valverde en Rodriquez konden nog enige tijd volgen, maar ook zij moesten uiteindelijk de Astana kopman laten gaan. Contador won de etappe met een voorsprong van 42 seconden op Valverde. Robert Gesink eindigde zeer verdienstelijk als zesde op 1.56 en staat nu op een zevende plek in het klassement.

Uitslag 13e etappe:

PlaatsRennerPloegTijd
1Alberto ContadorAst5.52.35
2Alejandro ValverdeCai+0.42
3Joaquim RodríguezCai+0.58
4Levi LeipheimerAst+1.05
5Carlos SastreCSC+1.32
6Robert GesinkRab+1.56
7Ezequiel MosqueraXac+2.18
8Oliver ZauggGst+2.28
9Damiano CunegoLam+2.43
10Daniel MorenoCai+3.01

Klassement na 13e etappe:

PlaatsRennerPloegTijd
1Alberto ContadorAst51.41.17
2Levi LeipheimerAst+1.07
3Carlos SastreCSC+3.01
4Ezequiel MosqueraXac+4.19
5Alejandro ValverdeCai+4.40
6Joaquim RodríguezCai+4.51
7Robert GesinkRab+5.09
8Egoi MartínezEus+6.56
9Davide RebellinGst+7.39
10Oliver ZauggGst+8.41

De racedag van Swindler - kwalificatie

FOK!sport riep een tijdje geleden op om verhalen over (voetbal)wedstrijden in te sturen. Op deze manier kan een supporter zijn beleving in het stadion beschrijven, wat veel media vaak vergeten. Dat dat ook bij een F1-race kan, bewijst Swindler opnieuw, vanuit Italië op het circuit van Monza. Zijn verslag van vrijdag staat hier.

"Hallo racefans,

Vandaag werd de kwalificatie voor de GP van Monza verreden. Gisteravond is het nog laat geworden voor mij (Italianen kunnen goed feesten, ondanks dat ik een van de weinige was die niet gehuld was in het rood van Ferrari.) Toen ben ik naar het hotel gegaan. Ik kon absoluut niet slapen, zou het morgen dan gaan regenen of breekt toch de zon door, hoe zou een kwalificatie verlopen die volledig verreden zou worden onder natte omstandigheden? Van dat soort vragen spookten door mijn hoofd. Ik denk dat de coureurs bij dit soort dingen een knop omzetten anders is het niet te doen.

"Maar goed, om 9 uur stond het busje toch echt klaar om ons weer naar het circuit te brengen. Door het drukke verkeer kwamen we rond 10 uur aan. Het was 20 graden en bewolkt. Ik liep richting van de paddock, en moest toch wel even stilstaan toen ik de vrachtwagens en motorhomes weer zag, wat een geweldige sport is dit toch. De gedachte aan hoeveel geld dit wel niet kost en hoeveel mensen hiermee geholpen kunnen worden schoot ook door m'n hoofd maar ik werd snel alweer overdonderd door mooie Red Bull-dames.

"Aangekomen bij Mclaren ben ik even wat gaan drinken en heb wat magazines gelezen. Ik raakte aan de praat met een monteur, hij zat er erg mee wat er in Belgie is gebeurd. Hij vertelde me dat het het ergste moment van zijn leven is geweest. Enigszins verbaasd vertelde ik hem dat hij dan een erg goed leven heeft gehad, dat brak het ijs natuurlijk, 22 september zal alles duidelijk worden vertelde ik hem. Inmiddels was het half 11 en de monteur vertrok om bij het opwarmen van de Mercedes-krachtbronnen te zijn.

"Ben toen naar de vrije training gaan kijken en merkte terwijl ik rondliep dat de sfeer anders was dan gisteren. Vandaag was het menens, vandaag zouden de startplaatsen verdeeld worden. Ik heb denk ik stuk of 20 man gezien die op hun Iphone het weerbericht nou volgden, mensen lieten elkaar het beeld zien van de wolken op het scherm. Zelf hoopte ik op regen, nou en die kwam er prachtig was het! Je had absoluut geen zicht op het rechte stuk, als er een auto langs kwam leek het net een vliegende wolk zal ik maar zeggen.

"Na de vrije training teruggelopen naar Mclaren en onderweg kwam ik Max Mosley tegen. Ik kreeg een nare gedachte toen ik hem zag, het is toch wel een oud vies mannetje vind ik zelf. Bernie daarentegen loopt door de paddock met een smile van zo "weer een paar miljoen erbij dit is van mij en ik heb veel macht". Respect heb ik toch voor die man.

"Naarmate de kwalificatie dichterbij kwam ging het steeds meer en harder regenen. Vanaf het moment dat de kwalificatie begon zat ik met kromme tenen tot aan de laatste seconden. Prachtig, jullie hebben het vast zelf ook allemaal bekeken. Het radioverkeer tussen Lewis en het team was ook prachtig. God wat wilde lewis graag maar hij had gewoon teveel (redelijk droge) tijd verloren. Het was te nat. Heikki heeft mijns inziens super gereden en perste er elke keer een goed rondje uit (relatief: de droogste baantijd en het minste verkeer.) Prachtig natuurlijk, ook voor Vettel. Iedereen klapte voor hem - was ik toevallig in het verkeerde Motorhome gaan zitten? - terwijl ikzelf het aan de ene kant wel jammer vond voor Heikki.

"Ik heb ontzettend veel zin in morgen ondanks de slechte startpositie van mijn favoriet. Maar mijn racehart klopt als een malle en ik denk dat ik niet de enige ben."

Swindler


Swindler zit nog het hele weekend in Monza en hoopt dat hij ook morgen een verslag kan sturen.

Wil jij je ervaringen in het stadion of bij een race ook met ons delen? Stuur dan een mail naar sport@fok.nl o.v.v. Ervaring van een user.

Veertien doden door serie aanslagen in India

Door een serie van explosies zijn op een markt in New Delhi veertien doden en tientallen gewonden gevallen.

Enige tijd voor de aanslagen kreeg een zuster zender van CNN, in India, een e-mail waarin de aanslagen werden aangekondigd. De e-mail is afkomstig van een groep moslims die zich Indian Mujahideen noemen. Dit is een afscheiding van de SIMI (Students islamic movement of India) deze terreurgroep strijdt tegen de prowesterse regering.  

Afgelopen juli sloeg de groep ook al toe. Bij die aanslagen kwamen vijftien mensen om het leven en raakten er ruim 100 gewond. Ook toen gebruikte de groep bommen die verspreid over tientallen kilometers vlak na elkaar explodeerden. Ook wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 63 mensen afgelopen mei. 

Het SIMI verklaarde na die aanslag in mei dat het een vergeldingsactie was voor meer dan zestig jaar onderdrukking door de pro Amerikaanse regering. 

Van Persie: "Op mij bieden is overbodig"

Arsenal-ster Robin van Persie heeft Manchester City duidelijk gemaakt dat hij niet te koop is. De Nederlander blijft zijn oefenmeester Arsène Wenger, die tegen het uitgeven van enorme bedragen voor sterspelers is, trouw.

Manchester City heeft Robinho weten vast te leggen en probeerde ook Dimitar Berbatov in te lijven. Op een eventuele komst van Robin van Persie hoeft de steenrijke club echter niet te rekenen.

"Ik was erg verrast toen ze Robinho contracteerden. Ik dacht: "Wat gebeurt hier?" Man City en 45 miljoen euro uitgeven? Nee, op mij hebben ze niet geboden en daar hoeven ze ook niet aan te denken. Ik ben erg benieuwd naar het beleidsplan van Manchester City, want met alleen de duurste spelers komen, zijn ze er nog niet," aldus Van Persie.

Chinese baby's ziek door vervuild melkpoeder

Ongeveer 430 Chinese baby's hebben nierstenen gekregen door het consumeren van vervuild melkpoeder. Dat heeft minister van Gezondheid Gao Qiang laten weten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag.

Gao zei dat uit een onderzoek is gebleken dat de kinderen melamine hebben binnengekregen. Dat is een chemische stof die onder meer wordt gebruikt voor het maken van borden en bestek. Een baby in de noordwestelijke provincie Gansu is door de nierstenen overleden.

De autoriteiten hebben de fabrikant van het melkpoeder gelast de productie te staken.

Kovalainen tevreden met eerste startrij

McLaren-coureur Heikki Kovalainen reed in Monza een sterke kwalificatie, maar moest uiteindelijk in de derde sessie Sebastian Vettel nog voor zich laten gaan. Toch is de Fin tevreden met zijn plaats op de eerste startrij.

Kovalainen eindigde op minder dan een tiende van een seconde achter Vettel en is mede daardoor optimistisch over de race. "Sebastian en ik zaten dicht bij elkaar en ik miste het begin van de derde sessie," zo verklaart Kovalainen na afloop. "Mijn eerste ronde verliep niet goed en aan het einde van de sessie regende het weer. In mijn laatste ronde probeerde ik het nog, maar de grip verdween steeds meer en meer. Het is in ieder geval een goede positie voor de race morgen, de auto voelde goed aan dus we verwachten een sterke race."

De 26-jarige Fin wist zijn auto de gehele kwalificatie goed op gang te houden, dit in tegenstelling tot zijn teamgenoot Lewis Hamilton die de tweede kwalificatiesessie niet wist te bereiken. Heikki daarover: "Ik heb geen idee wat er aan de hand was met Lewis en zijn monteurs. Ik besloot samen met mijn monteurs dat we de tweede sessie zouden aanvangen met het setje banden uit de eerste sessie. Lewis dacht wellicht dat de baan droger zou gaan worden en koos daarom voor de intermediates. Een foute keuze blijkt achteraf."

Wilde olifant doodt vier mensen in Nepal

Een wilde olifant heeft vandaag in een dorp in het zuidoosten van Nepal zeker vier mensen gedood, onder wie een 12-jarig meisje. Dat meldde de politie.

"De olifant sleepte de mensen uit hun huizen terwijl ze sliepen en trapte ze daarna dood", aldus politieman Lakshman Neupane. De politie probeert het dier uit het dorp te verjagen.

Nepal telt ongeveer 250 dikhuiden, waarvan ongeveer honderd tam zijn gemaakt en worden gebruikt door hotels en nationale parken voor safari's. Olifanten zijn in het land beschermd door de wet.

Uitslag Liverpool - Man United

De topper in de Engelse Premier League tussen aartsrivalen Liverpool en Manchester United is geëindigd in een overwinning voor de thuisclub. De spelers stapten met een 2-1 eindstand van het veld.

De bezoekers konden in Liverpool niet beter beginnen. Debutant Dimitar Berbatov hield Jamie Carragher af en vond de inkomende Carlos Tévez: 0-1. Langzaamaan groeide Liverpool in de wedstrijd, en kreeg ook meer kansen. Uiteindelijk leidde dat ook in de gelijkmaker. Een schot van Xabi Alonso werd van richting veranderd. United-goalie Edwin van der Sar tikte de bal weg, maar slechts tegen het been van teamgenoot Wes Brown, waarop de bal over de eigen doellijn rolde. Michael Carrick kon door een blessure de eerste helft nog net uitspelen.

Na rust was Liverpool, gesteund door het fanatieke thuispubliek, een stuk beter. Vooral met invallers Steven Gerrrard, hersteld van een blessure, en Ryan Babel kwam de thuiclub heel wat frisser over. Nadat Ryan Giggs bij United was ingevallen was hij met een knap schot eerst dicht bij de 1-2, maar zorgde hij uiteindelijk voor de voorsprong voor the Reds. De Welshman verzuimde een corner weg te geven, waardoor Dirk Kuijt de bal kon stelen. De Nederlandse spits gaf de bal voor aan de vrijstaande landgenoot Babel, die niet faalde en scoorde.

United werd niet gevaarlijker dan een afstandsschot van Wayne Rooney. In plaats daarvan stapten de bezoekers met tien man van het veld, omdat Nemanja Vidic nog twee gele kaarten ontving in de slotfase. Door de winst staat Liverpool nu met tien punten bovenaan. Chelsea kan - als het van Manchester City wint - weer op gelijke hoogte komen. Manchester United heeft vier punten, maar wel een duel tegoed.

Liverpool FC - Manchester United FC 2-1
3' Carlos Tévez 0-1
27' Wes Brown (e.d.) 1-1
76' Ryan Babel 2-1
90+1' Nemanja Vidic (Manchester United/2x geel)

Stadion: Anfield, Liverpool
Arbiter: Howard Webb
Gele kaart: Carlos Tévez, Nemanja Vidic (Manchester United)

Vettel: "Werkelijk ongelooflijk"

Sebastian Vettel wist op het drijfnatte circuit in Monza zijn eerste pole te behalen in zijn Formule 1-carrière. De Duitser schreef hiermee tevens historie want hij is met zijn 21 jaar en 73 dagen de jongste coureur ooit die een poleposition behaalde.

Samen met zijn team Toro Rosso wist Vettel grote teams als Ferrari, McLaren en BMW achter zich te houden tijdens de regenachtige kwalificatie. "Dit is werkelijk ongelooflijk! Ik maakte vanochtend met mijn monteurs een grapje en zei dat als het nat zou gaan worden, dat we voor de pole moesten gaan. We hebben het gedaan. Geweldig!"

"Ik had veel vertrouwen in de auto vandaag, zeker na de eerste twee sessies op deze natte dag. Ik wist niet wat ik moest verwachten toen ik voor het eerst op het circuit reed vanochtend. Door de eerste twee sessies vandaag goed te rijden had ik veel vertrouwen in de auto, dat is een enorm voordeel," zo vertelt Vettel glunderend tijdens de persconferentie."Desalniettemin was het erg lastig, niet alleen door het weer. Ook het verkeer maakte het rijden van snelle tijden erg lastig. Toch vind ik dat alle coureurs het hier goed hebben gedaan. Respect aan mijn collega's."

Het was voor de jonge Duitser een droom om ooit te rijden in de Formule 1. Nu Vettel ook zijn eerste pole te pakken heeft, kan zijn weekend niet meer stuk. "Om nu ook nog met de grote jongens te vechten om de overwinning en de snelste tijd is natuurlijk helemaal geweldig. Mijn geluk kan niet op. Mijn dank aan het team en ik heb zin in morgen."

Darkfall-screens: In gevecht met Dark Knights

Twee weken terug maakten we jullie al melding over de open beta van de MMO Darkfall, waar je je nog steeds voor kunt inschrijven, en nu zijn er ook weer nieuwe screens vrij gegeven door Aventurine:




Darkfall speelt zich af in een immense wereld genaamd Agon. Darkfall kent een verhaal, maar de invulling daarvan wordt voor het overgrote deel aan de speler overgelaten. De game draait om het opzetten van je eigen clan en deze uiteindelijk uit te bouwen tot een heus kingdom waarin het overnemen en besturen van dorpen en (zelfgebouwde) steden een grote rol speelt. Om dit alles te kunnen bereiken zul je jezelf in het harnas moeten hijsen en ten strijde trekken, aan het Player-versus-Player-gedeelte in deze mmorpg is dan ook meer aandacht gegeven dan elk andere mmorpg, een 100 vs. 100 veldslag moet het spel makkelijk aankunnen. Het first person principe in combinatie met het mogelijke verlies van al je meegebrachte spullen zijn enkele van de vele features. Binnen de Player-versus-Environment-wereld bestaan er ook allerlei artefacten, Word-Stones genaamd. De twist zit hem in de krachten die bij het bezitten (door een clan of speler) van deze word-stones om de hoek komen kijken.

Uitslag kwalificatie Italië

Sebastian Vettel heeft in een zeiknatte kwalificatie poleposition gepakt voor de Grand Prix van Italië. De Duitser was in de laatste sessie sneller dan Kovalainen en Bourdais. Räikkönen zal vanaf de veertiende plek starten, met schuin achter zich Hamilton, die vanaf plaats vijftien zal starten.

Direct bij de start van de sessie ging iedereen de baan op, door de verwachting van regen. Alleen Lewis Hamilton bleef nog een minuut binnen staan, maar besloot om toch maar de pits uit te gaan. Even later spinde Nick Heidfeld in de Parabolica, maar kon zijn weg vervolgen. Fernando Alonso schoot rechtdoor bij de chicane, een lot dat in meer of mindere mate meer coureurs moesten ondergaan. Tegen het einde van de sessie werd het steeds droger op de baan, waardoor de tijden steeds sneller werden. Heikki Kovalainen was met nog anderhalve minuut op de klok zeker genoeg van zijn eerste tijd om naar binnen te gaan. Aan het eind van de sessie bleek dit een goed besluit te zijn: hij bleek de snelste te zijn van het eerste deel van de kwalificatie. Rubens Barrichello, Nelson Piquet, Kazuki Nakajima, Jenson Button en Adrian Sutil lukten het niet om een tijd in de top vijftien te rijden.

Net als in de eerste sessie ging iedereen bij het op groen springen van het licht de baan op. Lewis Hamilton ging naar buiten op intermediates, maar ging na één ronde weer naar binnen om te wisselen naar full-wets. Ook daarmee kwam hij echter niet goed op gang: met nog vier minuten op de klok stond hij echter nog steeds op de vijftiende plaats. Ook met Kimi Räikkönen ging het niet al te best: de Fin stond op dat moment veertiende, en daar bleef hij ook staan. In zijn laatste ronde probeerde het team Hamilton nog te pushen met een: "Just do it, one lap". Het mocht echter niet baten, en de Brit bleef vijftiende. De lijst met afvallers na de tweede sessie bevatte dan ook een aantal opvallende namen: Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, David Coulthard, Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton.

Ook bij het laatste deel van de kwalificatie stond iedereen voor de start al te wachten bij het rode licht in de pitstraat. Sébastien Bourdais kende nog een grote spin, maar wist zijn wagen weer de baan op te krijgen. Uiteindelijk bleek Sebastian Vettel poleposition te hebben, gevolgd door Heikki Kovalainen en Mark Webber. Felipe Massa zal vanaf de zesde plaats starten.

Pos.CoureurTeamTijd
1Sebastian Vettel Scuderia Toro Rosso1:37.555
2Heikki Kovalainen McLaren1:37.631
3Mark Webber Red Bull Racing1:38.117
4Sébastien Bourdais Scuderia Toro Rosso1:38.445
5Nico Rosberg Williams1:38.767
6Felipe Massa Ferrari1:38.894
7Jarno Trulli Toyota1:39.152
8Fernando Alonso Renault1:39.751
9Timo Glock Toyota1:39.787
10Nick Heidfeld BMW Sauber1:39.906
11Robert Kubica BMW Sauber1:36.697
12Giancarlo Fisichella Force India F1 Team1:36.698
13David Coulthard Red Bull Racing1:37.284
14Kimi Räikkönen Ferrari1:37.522
15Lewis Hamilton McLaren1:39.265
16Rubens Barrichello Honda1:36.510
17Nelson Piquet jr.Renault1:36.630
18Kazuki Nakajima Williams1:36.653
19Jenson Button Honda1:37.006
20Adrian Sutil Force India F1 Team1:37.417

CD: the spirit that guides us - don't shoot, let us burn



The hardcore band the spirit that guides us oftewel tstgu is een internationaal collectief met Nederland als uitvalsbasis. Het Duits/Nederlandse zestal heeft volgens eigen zeggen met don't shoot, let us burn het verleden waarin ze flirtten met pop vaarwel gezegd en zijn nu met hun derde album de weg ingeslagen van 'meer, groter, harder en militanter'.

FOK!kers: 9/11 schuld regering VS

Eergisteren was het elf september. De poll vroeg tot vanochtend "Wat denk jij? Wie heeft de aanslagen op 9/11 gepleegd?", en bijna 3700 bezoekers waagden zich aan een stem. De boodschap is duidelijk: het overgrote merendeel van FOK! gelooft (delen van) de officiële verklaring niet.

 

Maar 22,5 procent stemde op "Al Qaida, VS wisten van niets", en wijt dit in de reacties veelal aan een incapabele regering of veiligheidsdienst. Bijna de helft (46,9 procent) van FOK! denkt dat de VS wel voorkennis had van de aanslagen, maar besloten heeft niet te handelen, of (opnieuw) daartoe te incapabel was. 24,3 procent gelooft tenslotte dat de regering van de VS zélf de aanslagen heeft voorbereid en uitgevoerd.

 

Eergisteren bleek ook al dat een meerderheid van de bevolking in negen van zeventien onderzochte landen in Europa en het Midden-Oosten de officiële theorie verwerpt en Israël of de VS de schuld geeft van 9/11.

 

Lee Greenwood: "God bless the USA"; FOK!'ers: "Hmm..."

Publieke moslimomroep op komst

Over minder dan twee weken begint een wervingscampagne voor een moslimomroep. De zender die deel moet gaan uitmaken van het publieke omroepbestel krijgt de naam Zenit en wil programma's maken 'vanuit de belevingswereld van Nederlandse moslims', zei mede-initiatiefnemer Radi Suudi gisteravond in actualiteitenrubriek NOVA.

De VARA ondersteunt de nieuwe omroep en verleent volgens voorzitter Vera keur 'hand en spandiensten bij de ledenwerving' die 24 september begint. Zij noemt Zenit een 'veelbelovend initiatief'. De ledenwerving is belangrijk voor een beginnende omroep. Binnen zes maanden moet een omroep 50.000 leden aan zich binden om door te mogen gaan.

De omroep mikt zich op 'zowel seculiere als religieuze moslims', zegt Suudi. "Bij Zenit komen geen islamitische geestelijken die mensen dwingend zaken voorschrijven. Wel een soap of een komische serie voor de hele familie tijdens alle avonden van de Ramadan."

Link: Item in NOVA (video).

Iraanse rolstoelbasketballers in opspraak

Iran heeft zich teruggetrokken uit de kwartfinales van het rolstoelbasketbaltoernooi op de Paralympische Spelen. De officiële lezing is dat de Iraanse delegatie ontevreden was over het speelschema.

Wat wellicht ook meespeelt, is dat Iran verder in het toernooi mogelijk Israël zou tegenkomen.

Het islamitische land moest vandaag tegen de Verenigde Staten spelen. "De voornaamste reden voor dit besluit is de verandering in aanvangstijd", zei een vertegenwoordiger van het Iraanse team zaterdag. Het duel zou om 9.00 uur (Chinese tijd) beginnen in plaats van de geplande 11.15 uur. Iran had per brief protest aangetekend tegen deze wijziging, maar ontving geen reactie en besloot daarop het team terug te trekken.

De Verenigde Staten kreeg een reglementaire 20-0-zege toegeschreven en speelt nu in de halve finales tegen Canada.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Orkaan Ike bereikt Texas

Het oog van de orkaan Ike heeft vanmorgen (Nederlandse tijd) het eiland Galveston voor de kust van Texas bereikt. Dat heeft het National Hurricane Center (NHC) in Miami laten weten.

Bij het bereiken van Galveston gold voor Ike klasse 2 in de zogeheten schaal van Saffir-Simpson. Voor die klasse gelden windsnelheden tussen de 153 en 176 kilometer per uur.

Golven van 6 meter hoog sloegen in Galveston tegen een zeewering die was gebouwd na een orkaan in 1900, die zeker 8000 levens eiste. Galveston heeft ongeveer 60.000 inwoners. De meesten hebben Galveston verlaten.

De gevolgen van de orkaan zijn ook landinwaarts merkbaar. In de stad Houston is grote schade aangericht aan de wolkenkrabbers.


Orkaan Ike bereikt Texas  (foto: ANP)

British Airways schrapt 1400 banen

De Britse luchtvaartmaatschappij Britisch Airways (BA) schrapt 1400 banen. De ontslagen maken deel uit van een herstructureringsplan uit 2005. Dat zei topman Willie Walsh vandaag in de Britse krant The Independent.

Volgens een woordvoerder van BA was het de bedoeling om de reorganisatie in maart 2009 te voltooien. Dat gebeurt nu eerder, omdat de luchtvaartsector wordt geconfronteerd met uitzonderlijk moeilijke omstandigheden.

BA heeft vooral last van de stijgende brandstofprijzen. De luchtvaartmaatschappij verwacht dit jaar een brandstofrekening van 3 miljard pond. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van 2007. De nettowinst van de onderneming daalde in het eerste kwartaal van dit jaar dan ook met 88 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

Felle brand legt Utrechts autobedrijf in de as

Bij een felle brand gisteravond is een autobedrijf in Utrecht verloren gegaan. Ook een meubelopslag in hetzelfde pand werd in de as gelegd. Dat laat de gemeente zaterdag weten. Niemand raakte gewond. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Het vuur ontstond rond 23.00 uur op een industrieterrein aan de Schönberglaan. Naastgelegen panden konden door de brandweer worden behouden. De brand was rond 01.20 uur geblust. In een van de aangrenzende panden brandde echter wel een deel van het dak weg, dat asbest bevatte. Volgens de gemeente is er geen gevaar voor de gezondheid van de omwonenden.

Uit voorzorg werd tijdens en na de brand de omgeving van de Schönberglaan deels afgezet en werd omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten. De omliggende straten zijn in de nacht natgemaakt en auto's werden schoongespoeld. Vanmiddag reinigt een schoonmaakbedrijf de galerijen, dakterrassen en vensterbanken van omliggende flats.

Exclusive Tanya Trailer Red Alert 3

Eigenlijk moet ik naast onderstaande beelden geen woorden vuil maken aan deze game. De video laat eigenlijk geen ingame beelden zien, maar dat is in dit geval ook helemaal niet nodig. In principe zou je zelfs het geluid van je pc uit kunnen zetten, maargoed; dat moet je zelf weten. Tanya Adams is trouwens een van de betere commando's die de Allies in Red Alert kennen en wordt in deel 3 gespeeld door Jenny McCarthy.

Ongelukken kosten jaarlijks 3,6 miljard euro

Letsels door ongelukken, geweld en suïcidaal gedrag kosten de samenleving 3,6 miljard euro per jaar aan medische kosten en kosten door ziekteverzuim. Deze letsels variëren van verstuikte enkels en kleine snijwonden tot ernstig letsel en zelfs sterfgevallen. Materiële kosten en economische schade, denk aan files na een verkeersongeluk, zijn in dit bedrag niet mee geteld.

De afgelopen jaren is het aantal doden en gewonden flink gedaald, vooral door aandacht voor preventie. Toch overlijden door ongelukken, geweld of suïcidaal gedrag jaarlijks 5.300 mensen en moeten er 900.000 mensen naar spoedeisende hulpafdelingen.

Bijna de helft van de kosten, 1,7 miljard euro, kan worden toegerekend aan privé-ongevallen. Daarna komen verkeersongevallen, 680 miljoen euro, en sportblessures, 600 miljoen euro. De directe medische kosten, 1,6 miljard euro, zijn lager dan de verzuimkosten van 2,1 miljard euro. Vooral bij arbeidsongevallen is het verschil fors. Tegenover 89 miljoen euro aan medische kosten staat 480 miljoen euro aan verzuimkosten. Arbeidsongevallen komen relatief het meeste voor in de bouw en in de metaalindustrie.

Deze gegevens komen uit het rapport 'Let op letsels' van het RIVM, Consument en Veiligheid en het Erasmus MC. De organisaties pleiten voor meer preventie om het aantal letselslachtoffers verder ter laten dalen.

Moeders mooisten op FIFA 09 screenshots

Veel vrouwen kijken alleen maar naar voetbal omdat er aardig wat knappe mannen rondlopen op het veld. EA heeft besloten niet inte spelen op het vrouwelijke publiek met het vrijgeven van onderstaande screenshots van FIFA 09, want Rooney, Ronaldinho en Ribery staan nou niet echt bekend om hun schoonheid.

FIFA 09 belooft meer dan 250 verbeteringen te brengen ten opzichte van zijn voorganger, met onder andere een nieuwe animatie-techniek, betere physics, verbeterde goalkeepers en nieuwe Be A Pro-modi.











FIFA 09 wordt 3 oktober verwacht op ieder platform (dus PC, PlayStation 2, 3 en Portable, Xbox 360 en Nintedo Wii en DS).

'Nicole Richie vernielt camera van fan'

Nicole Richie heeft zich van haar slechtste kant laten zien. De adoptiedochter van Lionel Richie gooide bij het verlaten van een feestje in New York een camera kapot van een jonge Zweedse toeriste die een foto van haar maakte. Dat meldt de New York Post vandaag.

De Zweedse zou Richie op de gevoelige plaat hebben vastgelegd toen ze een club verliet waar een feestje werd gehouden voor modeontwerpster Charlotte Ronson. "Richie schreeuwde dat ze geen dier was, sprong op het meisje af en griste de camera uit haar handen", vertelt een getuige. "Daarna smeet ze het toestel stuk." Een woordvoerder van de Simple Life-ster wilde niet reageren op het akkefietje.

De 26-jarige Richie is niet de enige die deze week haar zelfbeheersing verloor. Rapper Kanye West gooide donderdag op het vliegveld van Los Angeles een peperdure camera van een opdringerige paparazzo kapot. West werd opgepakt en bracht enkele uren in de cel door.

'Generaal pardon blijkt twaalf keer zo duur'

De kosten van het generaal pardon van vorig jaar vallen meer dan twaalf keer zo hoog uit als begroot. Dat heeft Rita Verdonk gisterenavond in Pauw & Witteman gezegd. Ze baseert zich op een onderzoek van haar beweging Trots op Nederland.

Volgende kabinetten worden volgens Verdonk opgezadeld met een tekort van 5,5 miljard euro. Het huidige kabinet zou met cijfers draaien. Zo bestrijdt Verdonk de bewering van staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat zestig procent van de 27.500 asielzoekers aan het werk gaat. Volgens Verdonk is dit slechts twintig procent. Ook zou in de berekeningen van de kosten niet mee zijn genomen dat 5500 asielzoekers meer zorg nodig hebben omdat ze invalide of gehandicapt zijn.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA), ook aanwezig bij het praatprogramma, sprak van gegoochel met cijfers. Volgens hem suggereerde Verdonk dat de asielzoekers die onder de pardonregeling vallen het land waren uitgegaan als de regeling er niet was geweest. "Maar dat is niet zo. Dankzij de pardonregeling kunnen ze nu een leven opbouwen." Anders waren ze volgens Wolfsen in de illegaliteit terecht gekomen, wat ook weer geld kost.

Verdonk zei dat het daar helemaal niet om gaat en dat ze alleen wilde aantonen dat het kabinet het land voorliegt. Ze kondigde aan hier vragen over te stellen tijdens de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag.

Een krappe Kamermeerderheid stemde vorig jaar in met het Generaal Pardon. Dat hield in dat een grote groep asielzoekers die voor april 2001 asiel aan had gevraagd aanspraak kon maken op een verblijfsvergunning.

Overigens liet Verdonk ook weten dat een forensisch accountant binnen een paar weken met een rapport over haar ex-adviseur Ed Sinke komt. Volgens Verdonk heeft Sinke een greep in de partijkas gedaan. Ze zei veel te verwachten van het rapport. Een accountantskantoor pleitte Sinke eerder vrij van die beschuldiging.

Sinke haalde eerder deze week in Nova keihard uit naar zijn vroegere bazin. Volgens hem bedriegt Verdonk de kiezer.

Atari schuift Race Pro naar januari 2009

Atari heeft heeft deze week bekend gemaakt de releasedatum van Race Pro te verschuiven naar januari 2009 om de game extra ontwikkeltijd te gunnen zoveel mogelijk uit de game te kunnen halen. De releasedatum van de XBOX 360 exclusive race sim van Simbin moet de hoogst mogelijke standaard behalen. Er zal in elk geval een demo met online multiplayer komen via XBOX Live. De demo zal voor Kerstmis te spelen zijn.

Wil je meer weten over Race Pro? Lees dan onze preview

Uitslag 3e vrije training Italië

Timo Glock heeft tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Italië de snelste tijd neergezet. De Duitser reed de tijd op een baan waar het zachtjes regende, maar later viel er steeds meer water uit de lucht. Sebastian Vettel kwam tot de tweede tijd, en Nico Rosberg zette de derde tijd op de klokken.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 T. Glock Toyota 1:35.46416
2 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:36.12911
3 N. Rosberg Williams 1:36.34713
4 J. Trulli Toyota 1:36.6869
5 K. Nakajima Williams 1:36.70610
6 N. Heidfeld BMW 1:36.97212
7 D. Coulthard Red Bull 1:37.0157
8 F. Massa Ferrari 1:37.2636
9 F. Alonso Renault 1:37.27010
10 G. Fisichella Force India F1 1:37.2859
11 A. Sutil Force India F1 1:37.50411
12 R. Kubica BMW 1:37.6717
13 M. Webber Red Bull 1:37.7788
14 N. Piquet jr. Renault 1:37.8339
15 J. Button Honda 1:37.88211
16 R. Barrichello Honda 1:38.6898
17 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:39.3198
18 K. Räikkönen Ferrari 1:41.1643
19 H. Kovalainen McLaren 1:42.6836
20 L. Hamilton McLaren 1:46.3258

Grote patch voor de WAR Online Beta

De Open BETA van Warhammer Online is alweer enkele dagen bezig. Na een heleboel problemen met de account registration en het invoeren van de BETA Keys, zit nu toch eindelijk iedereen in de BETA die een key heeft mogen ontvangen. Dat betekent dat er druk getest wordt en dat er al feedback is binnengekomen. Hier heeft Mythic gelijk werk van gemaakt en hebben ze patch 4.1.1 uitgebracht.


Deze patch heeft een aantal grote en handige aanpassingen. Zo laden de textures nu beter voor high- en mid-ranged systemen, zijn er een aantal crashes opgelost, wat aanpassingen in de UI en zijn ze al begonnen met het balancen van de classes. Mocht je willen weten wat de patch notes inhouden dan kun je kijken op de website van WAR-Europe.

'Russen verlaten Georgische havenstad Poti'

Russische militairen verlaten de Georgische havenstad Poti. Dat hebben getuigen en de Georgische radiozender Fortuna vandaag gemeld.

Een kolonne van Russische militairen, gepantserde voertuigen en vrachtwagens trok vandaag uit het strategisch gelegen Poti aan de Zwarte Zee. De vermoedelijke bestemming is de afvallige Georgische regio Abchazië.

Rusland zegde maandag toe de bufferzones in Georgië binnen een week te verlaten.

Honderdduizenden bij mis met paus in Parijs

Ruim 200.000 mensen zijn vandaag naar Parijs gekomen om op het complex Esplanade des Invalides de mis met paus Benedictus XVI te vieren. Tienduizenden ontvingen de paus met gejuich toen hij omstreeks half tien in zijn pausmobiel bij het complex aan de Seine arriveerde.

Tienduizenden pelgrims, onder wie vele gezinnen met kinderen, waren in de nacht met de trein of de auto naar Parijs gereisd om de mis in de open lucht met de paus bij te wonen. De mis begon om 10.00 uur.

Paus Benedictus XVI kwam gisteren in Parijs aan voor een bezoek van vier dagen aan Frankrijk. De belangrijkste reden voor de reis is dat het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes dit jaar herdenkt dat de Mariaverschijningen daar 150 jaar geleden zouden hebben plaatsgehad.

Vanmiddag gaat Benedictus per helikopter naar Lourdes. Hij bezoekt de grot waar de moeder van Christus zich tussen 11 februari en 16 juli 1858 achttien keer aan de veertienjarige Bernadette Soubirous zou hebben geopenbaard.

(foto: ANP)

Burnout motoren vanaf 18 september

Criterion Games heeft bekend gemaakt dat de Burnout-update met codenaam Davis vanaf 18 september te downloaden is. Criterion heeft wel een voetnoot geplaatst dat het erg lastig is om een specifieke datum te geven, maar dat ze er alles aan doen om 18 september te halen.

"It's tough to give specific dates on downloadable content, because we don’t know for certain until the last minute. But hey, we're really excited about bringing bikes to Burnout, so we're going to take a chance and tell you that we're aiming for September 18 – that's this coming Thursday!"


De update bevat het volgende:
- Kies uit twee motoren (incl. keuze tussen mannetje of vrouwtje) om de wereld van Burnout motoren te openen;
- 38 nieuwe races tegen de klok: Burning Ride en Midnight ride;
- Een "dag en nacht"-cyclus inclusief impact op verkeer en beschikbare events. De snelheid van deze cyclus is overigens zelf aan te passen;
- Verschillende weertypes;
- 70 nieuwe Freeburn Challenges.

Pro Evolution Soccer 2009 laat zijn voetbalkunsten zien

Konami heeft besloten om ons alvast lekker te maken voor Pro Evolution Soccer 2009, die weerstand moet gaan bieden aan de grote concurent, FIFA 09.

Met nieuwe spelermodellen, AI-elementen en physics-routines moet Pro Evolution Soccer 2009 succesvol de concurentie aangaan met EA's FIFA 09. Met nieuwe spelmodi waarin de carrière van een enkele voetballer nagespeeld kan worden hoopt Konami ook op meer dan genoeg replay-waarde.












Pro Evolution Soccer 2009 wordt 17 oktober verwacht op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360, en zal later ook naar de PlayStation 2, Portable en Wii komen.

GameStop ziet kansen in de Benelux

De Amerikaanse retailer GameStop ziet kansen in de Benelux-markt. Er zijn reeds vestigingen in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. De groei van GameStop wereldwijd wordt ingezet via kleine acquisities. Afgelopen jaar nam GameStop totaal 49 vestigingen over van Free Record Shop in Noorwegen, wat resulteerde in vragen waarom GameStop niet heel Free Record Shop overnam. In Nederland probeert Free Record Shop een nieuwe formule met de vooralsnog relatief onbekende Game Mania winkels.

De nieuwe formule heeft te maken met het feit dat Hans Breukhoven, oprichter van Free Record Shop, de cijfers van GameStop bestudeerd heeft en hij grip wil houden op de gamesmarkt in de Benelux. Hierdoor worden een aantal vestigingen van Free Recordshop omgebouwd tot Game Mania.

Game Mania is een Vlaamse formule welke 2 jaar geleden door Free Record Shop werd aangekocht. Via Game Mania wil Hans Breukhoven ervoor zorgen dat GameStop niet zonder slag of stoot de Benelux-markt voor games kan veroveren. Binnen Game Mania worden dan ook formuleonderdelen gebruikt van GameStop, zoals de klantenkaart en de nadruk op inruil van games. Binnenkort zullen in Nederland tien vestigingen van Game Mania geopend worden.

'Batman grof gebekt in nieuw stripboek'

In de Verenigde Staten is een Batman-stripboek uitgebracht, waarin de superheld er op los scheldt. De uitgever, DC Comics, heeft alle verkooppunten dringend verzocht de exemplaren uit de schappen te halen.

De scheldwoorden konden in het stripalbum komen doordat de drukker twee verschillende tinten zwart gebruikte. "De scheldwoorden zouden met zwarte vlakken onzichtbaar worden gemaakt, maar uiteindelijk heeft de drukker twee soorten zwart gebruikt voor de schaduw en kwamen de woorden weer tevoorschijn", aldus een woordvoerder van DC Comics. "Wij bieden onze excuses aan. Dit is uitermate vervelend geweest voor de winkeliers en alle trouwe Batman-fans."

Batman zegt onder andere: "text every friend you've got shitheads" en "Sell your poison somewhere else. This here arcade belongs to the fucking Batgirl." De winkeliers denken er niet aan om de bewuste aflevering uit de winkels te halen. "Ik heb veel exemplaren verkocht. Vernietigen? Ik begin er niet aan. Dit is goed voor mijn omzet. Maar wees maar niet bang, ik verkoop de stripboeken niet aan kinderen", aldus een verkoper.

Rolstoeltennisster Griffioen grijpt naast brons

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen is er bij de paralympics niet in geslaagd om het brons in het damesenkelspel te winnen.

De 23-jarige Nederlandse verloor in de strijd om de derde plaats met 6-3 en 6-4 van Florence Gravellier uit Frankrijk. Griffioen had het vooral met het serveren lastig, ze maakte negentien dubbele fouten. Ze wist er maar een keer in te slagen om haar eigen opslagbeurt te verzilveren.

Bij de vrouwen is ons land al wel zeker van goud en zilver. Morgen strijden topfavoriete Esther Vergeer en de als tweede geplaatste Korie Homan om de olympische titel.

Gizmondo komt eind 2008 terug met Android

De draagbare spelcomputer Gizmondo, welke in 2005 uitkwam en kansloos flopte, komt terug met een nieuwe versie. De nieuwe versie maakt gebruik van een nieuwe grafische chip en draait op Google's Android (of op Windows CE). Daarnaast zal de console er praktisch hetzelfde uitzien. De Gizmondo verwierf voornamelijk haar bekendheid door de stevige uitgaven die het bedrijf eveneens waarschijnlijk de das omgedaan hebben en door een bestuurslid dat lid bleek te zijn van de Zweedse maffia. De nieuwe Gizmondo moet voor de jaarwisseling het daglicht zien.


De geflopte Gizmondo uit 2005.

In 2005 moest de Gizmondo de strijd aangaan met Sony's PSP en Nintendo's DS, maar werd door zijn hoge prijs, kleine scherm en slechte batterij geen succes. Het is overigens best aardig om eens te zoeken op Gizmondo op FOK!games, dan zie je meteen dat het meeste nieuws niet over de Gizmondo zelf ging of over de games voor de Gizmondo. Ondanks de vele negatieve publiciteit van de console, die eveneens door Gametrailers.com uitgeroepen werd tot slechtste console ooit, heeft zakenman Carl Freer besloten de console nieuw leven in te blazen. De speler zelf kan kiezen voor welk besturingssysteem gekozen wordt: Windows CE of Google Android. De Gizmondo 2 wordt overigens uitgerust met een betere batterij, maar houdt hetzelfde kleine scherm.

Win "De hemel is een basketbalveld"

FOK!sport mag in samenwerking met Amsteluitgevers het boek "De hemel is een basketbalveld" weggeven. Interesse? Lees dan even verder.


De hemel is een basketbalveld

De hemel is een basketbalveld is een alternatieve geschiedenis van zwart Amerika, een fascinerend verhaal over basketbal, ras en het najagen van dromen. Erik Brouwer reisde door heel Amerika en tekende tal van verhalen op. Van levende legendes en vergeten talenten tot ooggetuigenverslagen uit de jaren dertig. Van de geest van een overleden speler in een sporthal, van een joodse gemeenschap in Brooklyn, van de Black Panthers in de jaren zestig, van het Zuiden aan het begin van de vorige eeuw tot een berucht straattoernooi in Harlem deze zomer. De reportages samen vormen een spiegel van een cultuur, leggen het nog altijd broeiende racisme bloot en vertellen een verhaal over dromen, heroïek en neergang.

Wil jij dit boek winnen? Beantwoord dan de volgende vraag:
Tijdens de Olympische Spelen stonden de basketballers van de Verenigde Staten in de finale. Wie was hun tegenstander?

Stuur je antwoord met vermelding van je username voor 14 september 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl

NRC publiceert uit Prinsjesdagstukken

NRC Handelsblad publiceert vandaag uit de begrotingsstukken van het kabinet, die dinsdag pas officieel worden gepresenteerd. De krant doet niet mee aan de embargoregeling en zegt de stukken dankzij vrije nieuwsgaring te hebben verkregen.

Op drie pagina's besteedt NRC aandacht aan de begrotingen, waaruit lettelijk wordt geciteerd. De krant zegt de embargoregeling van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) 'knevelarij' te vinden. Dat is vanwege de bepaling dat media die hebben getekend, ook geen informatie uit de begroting mogen publiceren als andere media dat wel doen.

"Meer dan vier dagen niet te mogen schrijven met het risico dat ook niet te kunnen doen als er toch elementen uitlekken, gaat ons een stap te ver", schrijft de krant. "Dat klemt des te meer omdat leden van het kabinet zelf niet schromen informatie over de Miljoenennota naar buiten te brengen - op het moment dat het hún uitkomt."

De RVD heeft 'kennis genomen' van de publicaties van NRC over de begrotingsstukken, zegt directeur-generaal Henk Brons. Het embargo voor media die wel hebben getekend, blijft volgens Brons van kracht. "De voorwaarden zijn helder: bij publicatie door derden kan niet tot publicatie worden overgegaan."

ACP wil inzicht in AIVD-rapporten

De politievakbond ACP wil op korte termijn met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken overleggen over de 'verklaringen van geen bezwaar' van de Algemene Inlichten en Veiligheidsdienst (AIVD) voor politiemensen. Dat zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vandaag.

Direct aanleiding is een politieman in Limburg die onlangs van de AIVD geen vereiste 'verklaring van geen bezwaar' kreeg. Korpsbeheerder Gerd Leers (burgemeester van Maastricht) beklaagt zich er zaterdag over in het AD dat hij geen idee heeft waarom de man de verklaring is onthouden. "Er is nu op zijn minst een gebrek aan transparantie."

Volgens Van de Kamp moet de procedure worden herzien. "Er mag wel eens wat meer inzicht worden gegeven in die rapporten van de AIVD."

Microsoft ontslaat Robert Delaware wegens klikken

Enkele dagen geleden kwamen we met een bericht over de Red Ring of Death. Als we Dean Takahashi moesten geloven zou Microsoft voordat ze de Xbox 360 op de markt brachten, al van de beruchte Red Ring of Death afweten. Hoe hij hier achter was gekomen hield hij liever geheim, maar Microsoft heeft de klikspaan nu te pakken.

Het gaat om Robert Delaware, een gametester die in de laatste jaren Xbox 360 games test voor Microsoft via de interimbedrijven Excell Saga en VMC. Nadat Microsoft ontdekte dat hij deze dingen had verteld is hij onmiddellijk ontslagen. Maar daar houden Microsoft en VMC het niet bij. Beide bedrijven zijn namelijk een rechtszaak aan het voorbereiden tegen hem.

Dean Takahashi wist dat Delaware een risico nam. "He fully knew the risk he was taking, based on multiple conversations I had with him about using his name." Delaware heeft er echter geen spijt van; hij vindt dat hij moreel juist heeft gehandeld. Of Microsoft echt een lange rechtszaak wil is onduidelijk. Ze lopen daardoor de kans dat het volledige verhaal van de Xbox 360 nieuw leven wordt ingeblazen, en dat kunnen ze niet gebruiken.

Speerwerper Hertog net naast medailles

Ronald Hertog is er op de paralympics net niet in geslaagd om een medaille te winnen bij het speerwerpen klasse F42/44.

De Nederlander kwam niet verder dan een afstand van 51,69 meter, goed voor een vierde plaats. De andere Nederlander, Jos van der Donk, eindigde met een afstand van 43,41 meter als twaalfde.

De olympische titel ging naar de Chinees Gao Migjie die met 57,60 meter een nieuw wereldrecord worp.

Prijsdaling Xbox 360 in Engeland op komst?

Onlangs verlaagde Microsoft de prijs van de Xbox 360 in Amerika. Een actie die bij de consument blijkbaar wel goed in de smaak viel door flink gestegen verkoopcijfers. Nu blijkt dat de Engelse winkelketen Woolworths ook de prijs gaat verlagen van Microsofts console, dit ergens tegen de feestdagen. De prijs van de arcadeversie laat de keten zakken naar 129,99 GBP (ongeveer €163,26), de prijs van het premium systeem zal zakken naar 169,99 GBP (ongeveer €213,50) en de prijs van de elite zal zakken naar 229,99 GBP (ongeveer €288,86). Daarmee zou zelfs de premiumversie goedkoper worden dan de Nintendo Wii. De vraag is nu vooral of deze actie door Microsoft wordt opgezet, of dat het alleen binnen de Woolworths geldt.



Win een Duitse Krimi DVD box

Wie kent ze niet, de avonturen van Commissaris Rex en Cobra11? Deze spannende krimi's verschijnen binnenkort op DVD en FOK! mag 2x2 DVD-boxen weg geven.

Altijd al uren naar de belevenissen van Marc Hoffmann en zijn trouwe metgezel willen kijken? Of ben je meer geinteresseerd in de Duitse Autobahn-boefjes?
Kijk dan snel in het wedstrijdtopic in MIS!

Je kunt tot 18 september 2008 20.00 uur meedoen aan deze actie.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door MVSP

Van Poppel Jr. wint etappe Missouri

Boy van Poppel heeft zijn eerste profzege in de wacht gesleept. De 20-jarige zoon van oud-sprinter Jean-Paul won de vijfde etappe in de ronde van Missouri. Na 175,3 kilometer koersen, van St.James naar Jefferson City, was hij de snelste in de massasprint.

Van Poppel, wiens Belgische teamsgenoot Michael van Stayen als tweede eindigde, kon het niet geloven. "Ik dacht steeds dat ze me zouden passeren, maar ik bleef eerste."

De Amerikaan Christian Vandevelde blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft achttien seconden voorsprong op Michael Rogers.

'Verlaag BTW voor energiezuiniger woningen'

Het BTW-tarief voor het energiezuinig maken van woningen moet naar 6 procent. Dat kan een forse bijdrage leveren aan een lager energiegebruik. Dat zegt Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, de branchevereniging voor de bouwsector.

Volgens hem kunnen zo de komende twaalf jaar miljoenen huizen 30 procent energiezuiniger worden. "Met het goedkoper maken van het onderhoud en de renovatie van de bestaande woningen kan een geweldige bijdrage worden geleverd aan een lager energiegebruik. En dat past goed in de milieudoelstellingen van het kabinet."

Shirtsponsor West Ham failliet

West Ham United moet op zoek gaan naar een nieuwe shirtsponsor. De reisonderneming XL heeft gisteren het faillissement aangevraagd.

In februari 2007 werd een contract gesloten tussen de reisonderneming en de club voor een driejarig contract ter waarde van 9,45 miljoen euro. Op dit moment is daarvan slechts een derde betaald. Het is nog niet duidelijk of West Ham dit weekend zonder de naam de sponsor zal spelen of gewoon het oude shirt zal aantrekken.

Ooijer niet inzetbaar voor Rovers

De Blackburn Rovers moeten dit weekend aantreden tegen Arsenal maar zullen dit doen zonder Andre Ooijer. De verdediger zal niet kunnen spelen door de blessure die hij opliep tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië.

De international moest het veld verlaten na minder dan een half uur. Een hamstringblessure gooit roet in het eten voor Ooijer. Hierdoor mist hij de kans om tegen zijn collega-international Robin van Persie te spelen. Hoe lang de verdediger aan te kant zal moeten blijven, is voorlopig niks bekend. De Rovers kampen met meerdere geblesseerden na de midweekse interlands. De Georgiër Zurab Khizanishvili, de Australiërs Vincenzo Grella en Brett Emerton zijn ook dit weekend niet inzetbaar.

Atlético zonder Heitinga tegen Valladolid

Atlético Madrid zal dit weekend het zonder John Heitinga moeten doen. Tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië, van afgelopen woensdag, raakte de international geblesseerd aan zijn knie. Madrid neemt geen risico’s en gunt de Nederlander rust.

De voormalige verdediger van Ajax begon zijn eerste competitieduel goed bij Atlético. Hij scoorde in het eerste duel en was ook verantwoordelijk voor de openingstreffer tegen Macedonië. Na de interland werd de verdediger in Spanje onderzocht om te bepalen of hij inzetbaar was tegen Real Valladolid. Voorlopig blijft Heitinga aan de kant maar voor lang is nog niet bekend.

Eerste dode door Ike in Texas

De orkaan Ike heeft zijn eerste slachtoffer in de Verenigde Staten gemaakt. Een man verdronk vrijdagavond in de buurt van de Zuid-Texaanse kuststad Corpus Christi, aldus CNN.

Delen van het eiland Galveston voor de kust van Texas zijn onder water gelopen. Op Galveston werden twaalf huizen door brand verwoest. Door het hoge water kon de brandweer niet uitrukken om het vuur te blussen. Ook in de aan Texas grenzende staat Lousiana veroorzaakt Ike problemen. In Cameron Parish zijn zeker 1800 huizen en andere panden ondergelopen.

Meteorologen verwachten dat het oog van de storm, dat nog boven de Golf van Mexico ligt, in de loop van vandaag over Texas trekt. Volgens het National Hurricane Center (NHC) in Miami haalt Ike windsnelheden tot 175 kilometer per uur. Het orkanencentrum verwacht dat Ike bij het bereiken van de kust van Texas aan kracht kan winnen en een orkaan in de categorie 3 van de schaal van Saffir-Simpson kan worden. Bij die schaal horen windsnelheden tussen de 177 en 208 kilometer per uur.

De autoriteiten vrezen dat Ike voor 11 miljard euro aan schade gaat veroorzaken.

(foto: ANP)

'Milieubeleid kabinet niet in orde'

Bijna 55 procent van de Nederlanders is ontevreden over het milieubeleid van het kabinet-Balkenende. Ruim 17 procent is tevreden over de gevoerde maatregelen. Iets meer dan een kwart van de geënquêteerden heeft geen mening over het gevoerde milieubeleid.

Dat blijkt vandaag uit een enquête in het AD. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bijna de helft van de bevolking geen bezwaar heeft tegen klimaatneutrale kernenergie. Ongeveer 35 procent vindt dat we er niet aan moeten beginnen. In het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie staat dat er in de huidige kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

De voor- en tegenstanders voor een harde aanpak van GroenLinks-lid Wijnand Duyvendak en milieminister Jacqueline Cramer houden elkaar in evenwicht. Duyvendak moest aftreden als Kamerlid omdat hij betrokken was bij een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken. Cramer zou een actiepamflet hebben ondertekend.

[NBA] Jefferson uit frustratie over trade

Richard Jefferson, die recentelijk de New Jersey Nets verliet voor de Milwaukee Bucks liet in een interview weten dat hij hier niet tevreden mee is. Hij moest van de directie noodgedwongen vertrekken om de kosten laag te houden.


Jefferson was de enige speler nog over van het topteam dat in de begin van het millennium drie jaar achter elkaar de finales van de NBA behaalde. Nadat Kenyon Martin naar de Denver Nuggets ging en Jason Kidd naar de Dallas Mavericks, was alle druk op de schouders van Jefferson. De small forward begreep de beslissing van de directie om hem naar de Bucks te traden. “Het waren puur economische maatregelen maar het blijft een frustratie om na zeven jaar weg te moeten,” aldus Jefferson.

Doden bij treinongeluk Los Angeles

Door een treinongeluk vrijdag rond 16.30 uur in de buurt van Los Angeles zijn tien tot vijftien doden gevallen. Dat meldden de autoriteiten.

Amerikaanse media spraken over veertig gewonden. Een deel van hen is er slecht aan toe. Passagiers zaten ook uren na het ongeval nog vast in de wrakstukken.

Bij de botsing waren een dubbeldekstrein met honderden passagiers en een goederentrein betrokken. Na het ongeluk brak er brand uit.

(foto: ANP)

Vrouwen hebben meer nachtmerries

Gillend en badend in het zweet wakker schrikken, het overkomt vrouwen vaker dan mannen. Vrouwen hebben namelijk meer en veel engere nachtmerries dan mannen. Daarbij zijn de dromen van vrouwen veel intenser waardoor ze een diepe indruk achter laten. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door een Britse universiteit. Volgens de wetenschappers is de maandelijkse cyclus van vrouwen de oorzaak van de heftige dromen. Deze zorgt namelijk voor temperatuur wisselingen van het lichaam en die hebben invloed op het droomgedrag.

Het onderzoek, gehouden onder 170 vrijwilligers, wees uit dat vrouwen significant meer nachtmerries hebben dan mannen. Toen de vrijwilligers gevraagd werden naar hun meest recente droom, vertelde negentien procent van de mannen dat dit een nachtmerrie was. Bij de vrouwen was dit dertig procent. Daarbij kwam dat de dromen van de vrouwen veel emotioneler waren.

Volgens psycholoog Jennie Parker helpen nachtmerries het brein bij het 'repeteren' van lastige en vervelende situaties die in het dagelijks leven zouden kunnen voorkomen. Parker: "Mensen noemen een vervelende droom vaak een nachtmerrie. Maar dat dekt niet helemaal de lading, er zijn namelijk heel veel verschillende soorten nachtmerries." Volgens Parker zijn er drie typen. De nachtmerrie die het brein voorbereid op een vervelende situatie, de achtervolgingsdroom en de droom over het kwijtraken van een ouder, kind of partner.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat lichaamstemperatuur en dromen met elkaar in verband staan. De temperatuur van vrouwen wordt meestal hoger vlak na de ovulatie en daalt net voordat de menstruatie begint. Vrouwen zijn hierdoor vlak voor hun menstruatie geneigd om aggressiever te dromen. Daarbij onthouden zij dromen beter dan mannen. Overigens is dromen een dagelijkse aangelegenheid. Iedereen droomt, ook diegenen die beweren dat ze dat niet doen.

Mexicaanse politie vindt 24 gedumpte lijken

De Mexicaanse politie heeft vrijdag bij een nationaal park in de buurt van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-stad 24 gedumpte lijken aangetroffen. De doden zijn slachtoffers van een afrekening tussen drugsbendes, meldden de autoriteiten.

De lijken waren vastgebonden en in het hoofd geschoten. Door moorden in het Mexicaanse drugsmilieu kwamen dit jaar al bijna 3000 mensen om het leven. Het geweld is opgelaaid sinds president Felipe Calderon, die eind 2006 aantrad, een offensief tegen de drugscriminaliteit begon.

Kelis vrijuit na uitschelden politie

Zangeres Kelis wordt niet vervolgd voor het uitschelden van twee vrouwelijke politieagenten. Een rechter verwierp gisteren een aanklacht tegen de Amerikaanse r&b-ster wegens het verstoren van de openbare orde en het zich verzetten tijdens de arrestatie.

De 29-jarige zangeres werd vorig jaar maart opgepakt toen ze in een nachtclub in Miami Beach een politieoperatie verstoorde door zich op de vrouwen te storten en ze racistische scheldwoorden naar het hoofd te slingeren.

In een verklaring laat Kelis, die bekend is van nummers als 'Milkshake' en 'Trick me', weten dat ze blij is dat het recht heeft gezegevierd. Ze hoopt dat "het licht schijnt op het feit dat het dragen van een uniform en penning niet betekent dat je boven de wet staat".


Kelis Rogers-Jones  (foto: DAG)

Olieprijs onder 100 dollar

De prijs van olie is vanavond onder de 100 dollargrens gedaald. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte kort 99,99 dollar. Daarna herstelde de prijs zich tot 101,06 dollar.

Het was voor het eerst sinds april dat de olieprijs onder de psychologisch belangrijke grens van 100 dollar daalde. In juli stond de prijs van een vat olie nog op een recordstand van 147 dollar. In augustus zette de prijs een daling in, onder meer door een sterkere dollar en de verwachting dat de vraag naar olie zal afnemen.

De meest recente prijsdaling is waarschijnlijk ingegeven door afnemende zorgen onder beleggers dat orkaan Ike de olieinstallaties in de Golf van Mexico zal beschadigen. Ike komt vanavond of morgenochtend aan land in de Verenigde Staten.

Amateurscheidsrechter in nood

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

De voetbalcompetitie voor amateurs is godzijdank weer begonnen. Om half tien betrad ik het veld en snoof de nostalgische geur van klam gras en liters bier van de voorgaande zaterdagavond op. Heel diep. Het is de geur van herkenning, de lucht van negentig minuten lang totale onverschilligheid tegenover alledaagse zorgen; dilemma’s en problemen buiten het de voetbal om.

"Wii is ongastvrij voor third-party ontwikkelaars"

Ondanks het enorme succes van de Wii, is de console nog steeds niet heel populair bij third-party ontwikkelaars. De reden is erg simpel volgens analist Doug Creutz, het systeem is erg onvriendelijk tegenover deze groep ontwikkelaars. Niet dat het lastig ontwikkelen is, maar er is maar weinig geld te verdienen. Madden 09 bijvoorbeeld verkocht 79% minder exemplaren dan op de PlayStation 3, terwijl veel meer Amerikanen een Wii hebben dan een PS3. De enige games die echt goed verkopen op Nintendos spelcomputer komen uit de eigen ontwikkelstudio.

Give me a break



Het was een hete zomermiddag in augustus. De postbode werd bij elk huis geconfronteerd met een hongerige hond, de glazenwasser was een paar weekjes vrij en kleine kinderen maakten irritant veel lawaai; het was vakantie. \"Gloeiende, gloeiende, gloeiende!\", klonk het opeens van buiten. \"Zeg bebrilde aap! Wat dacht je er van? Kom je me nog helpen?\" \"Ja pa!\", riep ik geïrriteerd terug, terwijl ik me al verheugde op de twee weken die komen zouden. Twee weken zonder ouderlijk gezag, een jaartje eens niet twee weken met die zeurpiet naar Zuid-Frankrijk. \"Ben je naast blind ook nog eens doof ofzo?\", klonk het grommend vanuit de witte caravan. \"Jaaaaa! Ik kom al!\", riep ik nu nog geïrriteerder. Wat was ik blij dat ik eindelijk eens van generaal Brom af was, geen gezeur èn thuis kunnen gamen? Kan het beter?

The Force Unleashed demo breekt alle records

Vanaf 21 augustus konden we eindelijk genieten van de demo van de langverwachte Star Wars: The Force Unleashed. Vele gamers keken hier massaal naaruit en hebben de demo daardoor massaal gedownload. De demo is namelijk maarliefst binnen acht dagen één miljoen keer gedownload vanaf Xbox LIVE Marketplace, één dag minder dan het vorige record. De demo deed het ook uitstekend op het PlayStation Netwerk, de game is daar maarliefst tot nu toe 2,3 miljoen keer gedownload.

De game zal vanaf negentien september verkrijgbaar zijn voor de Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Nintendo DS en Nintendo Wii.



...The Force is strong with this game...


Fable 2 krijgt een 15+ leeftijdsrating

Het BBFC heeft Fable 2 een 15+ leeftijdsrating gegeven. De rating komt opvallend genoeg alleen niet door de gore in de game. De game zou eerst een 12+ rating krijgen, maar doordat er protituees in de game voorkomen was de BBFC genoodzaakt de game een hogere leeftijdsrating te geven. Hieronder staat het commentaar dat BBFC over hun besluit te zeggen had.

"The BBFC Guidelines at '12' state that 'sexual activity may be implied' and that 'sex references may reflect what is likely to be familiar to most adolescents but should not go beyond what is suitable for them'. In FABLE II however players are given the ability to visit prostitutes, a '15' certificate, where both 'sexual activity without strong detail' and 'strong verbal references to sexual behaviour' are permitted, was therefore considered more appropriate."

Naast het geleverde commentaar over de protituees, hebben de heren van BBFC ook wat te zeggen over het geweld in de game:

"FABLE II also contains moderate violence, with players entering into combat against all manner of brigands and ghouls, using a sword, axe or an old flintlock pistol to defeat them. These encounters are occasionally bloody but with strong violence permitted at '15', they were not considered a problem at that category."



...Alleen voor 15+...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.