ANWB: 9 oktober filevrije donderdag

De ANWB bestaat 125 jaar en laat dat niet zomaar voorbij gaan. Na allerlei eerdere acties heeft de bond nu donderdag 9 oktober uitgeroepen tot Nationale Filevrije dag. Alle filerijders van Nederland worden opgeroepen op deze dag hun werk- en reispatroon danig aan te passen zonder massaal een snipperdag op te nemen.

Wel kunnen de automobilisten door het doorbreken van hun dagelijkse patroon slim omgaan met het indelen van de dag. Zo wordt geadviseerd om buiten de spitsuren te reizen, een dag thuis te werken, de auto te vervangen door de fiets of door het openbaar vervoer. De ANWB wil aantonen dat het fileleed een stuk minder zal zijn wanneer slechts tien procent van de filerijders ander gedrag vertoont.

Naar verwachting zal onder normale omstandigheden op 9 oktober gemiddeld 250 kilometer file staan in de ochtendspits. 's Avonds komt daar vijftig kilometer bovenop. Om dat aantal terug te brengen naar nul, moeten tachtig tot honderdduizend filerijders de oproep beantwoorden. Voorlopig doen al honderd werkgevers en organisaties mee.

De acties die zijn bedacht variëren van het organiseren van opstapplekken voor opvallende bussen die de werknemers vervoeren tot een speciaal ontbijt voor vroege vogels op het kantoor. Weer anderen gaan met de motor naar hun werk met een collega achterop. Wie ook een ludiek idee heeft, wordt uitgenodigd deze te plaatsen op de website van Filevrijedag.nl.



File!