Lesbische 'meemoeder' sneller erkend

Een lesbische vrouw kan straks gemakkelijker officieel ouder worden van het kind dat door haar partner is gebaard. Tussenkomst van de rechter is in de toekomst niet langer nodig. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaat dat regelen, heeft hij dinsdag aangekondigd.

Nu moet de 'meemoeder' het kind van haar partner adopteren. Daarvoor moet de rechter toestemming geven, met alle rompslomp van dien. Straks hoeft een vrouw alleen nog maar aan te geven of zij wel of niet officieel als ouder te boek wil staan. Hirsch Ballin volgt hiermee een vorig jaar uitgebracht advies van een commissie onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Ella Kalsbeek (PvdA). Al eerder drong een meerderheid van de Tweede Kamer aan op een gemakkelijkere erkenning van de 'meemoeder'.

Hirsch Ballin verwacht dat het nog wel even duurt voordat hij het wetsvoorstel over lesbisch ouderschap rond heeft, omdat de kwestie juridisch gecompliceerd is. In de tussentijd wil hij daarom doorgaan met het verkorten van de adoptieprocedure voor duomoeders. Een voorstel daarvoor is in behandeling bij de Tweede Kamer.