Afvallen met een pilletje

Liever op de bank hangen dan naar de sportschool - en toch afvallen? Dat kan, misschien. Onderzoekers van een wetenschappelijk instituut in La Jolla in Californië hebben namelijk proeven gedaan met wat nu al een wonderpil lijkt.

Muizen die de pil kregen verbrandden aanzienlijk meer calorieën en vet dan hun soortgenoten die de pil niet kregen. En nog mooier: de pillenslikkende muizen renden 44 procent verder en 23 procent langer dan hun onbehandelde collegaknagers.

Een tweede pil die de onderzoekers ontdekten zorgde in combinatie met de eerste pil voor een enorme toename van het uithoudingsvermogen en de sportieve prestatie van muizen die een maand lang getraind werden. De drugs lijken de spieren een stimulans te geven waardoor ze het langer uithouden.

Het is natuurlijk nog de vraag hoe goed de pillen zullen werken bij mensen. Maar de pil werd oorspronkelijk ontwikkeld voor menselijk gebruik, namelijk om complicaties na by-passoperaties tegen te gaan. Hoe de effecten van de slanke lijn en de uitstekende conditie bij de muizen precies tot stand komen is ook de onderzoekers een raadsel.