'Haal energiedrankjes met alcohol uit de winkel'

Alcoholhoudende energiedrankjes moeten uit de schappen worden gehaald. Stichting Alcoholpreventie (Stap) vraagt supermarkten deze drankjes niet meer te verkopen. De schadelijke gevolgen van alcohol worden vergroot in combinatie met een energiedrankje, licht de stichting vandaag toe.

De drankindustrie in de Verenigde Staten erkent dat volgens Stap. "Laten we leren van de lessen in de VS. We zitten niet te wachten op nog meer alcoholproblemen", zegt directeur Wim van Dalen van Stap. In de Nederlandse supermarkten zijn verschillende alcoholhoudende energiedrankjes te koop. Het gaat om drankjes waarin cafeïne en wodka gemixt zijn of bier en guarana.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt volgens Stap dat jongeren die regelmatig alcohol en energiedrank mixen vaker 'binge drinken', oftewel meer dan vijf glazen drinken. Ook zouden ze vaker dronken zijn dan jongeren die alcohol niet met energiedrank mixen. Bovendien blijken ze volgens de stichting vaker iemand seksueel lastig te vallen en hebben ze vaker medische behandeling nodig.

De effecten van alcohol worden gemaskeerd door de pep in energiedrankjes, waardoor jongeren de neiging hebben overmatig te drinken. Ze hebben zelf volgens de stichting het gevoel minder dronken te zijn dan wanneer ze alleen alcohol drinken, terwijl hun motoriek en visuele reacties niet anders zijn.