VVD helpt vakantieganger vliegtaks te omzeilen

De VVD heeft uit protest tegen de vliegtaks een prijsvraag uitgeschreven waarmee de winnaar de extra belasting kan omzeilen. Wie de meest originele aanvulling heeft op de slagzin 'Wij vliegen vanaf Düsseldorf naar onze vakantiebestemming omdat...' wordt met een 'luxe touringtaxi' naar de Duitse luchthaven gebracht en daar na afloop van de vakantie weer opgehaald.

Sinds 1 juli moet er boven op de ticketprijs een vliegtaks worden betaald. Die bedraagt 11,25 euro bij vliegreizen tot 2500 kilometer. Op langere vluchten komt de toeslag uit op 45 euro. De maatregel geldt alleen voor passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven. De toeslag is de VVD naar eigen zeggen 'als een graat in de keel'.

Volgens de liberalen zorgt deze verhoging er niet voor dat minder wordt gevlogen, maar wordt er wel meer gevlogen vanaf buitenlandse luchthavens. "De milieuwinst is dus nul terwijl de Nederlandse consument, Schiphol, Nederlandse vliegmaatschappijen en regionale luchthavens de rekening mogen betalen", stelt de VVD. "De enigen die profiteren van de belastingdrift van het kabinet zijn de heren van Financien Bos en De Jager zelf", zegt VVD'er Paul van de Krom.