Ster feller dan drie miljoen zonnen

Wie denkt dat we onderhand alles wel weten over het universum, komt steeds opnieuw bedrogen uit. Er is zoveel wat we op aarde nog niet weten van de kosmos.

Duitse wetenschappers hebben in het centrum van ons melkwegstelsel en reuzenster ontdekt die meer licht uitstraalt dan drie miljoen zonnen gezamenlijk. De astronomen deden hun bevindingen via infrarood waarnemingen met de Spitzer Space Telescope van de NASA. Slechts één ster is nog feller. Alhoewel de bewuste ster zo'n miljoen keer groter is dan onze zon, heeft deze slechts 150 keer haar massa, aldus het team van Lidia Oskinova.

Voorts blijkt dat de reus 26.000 lichtjaren van de aarde is verwijderd en gelokaliseerd is in het sterrenbeeld Boogschutter. Alleen de ster Eta Carinae in het sterrenbeeld Kiel is nog feller, namelijk 4,7 miljoen keer de zon. Naar kosmische maatstaven hebben volgens de wetenschappers zulke grote sterren slechts een korte levensduur. Hun bestaan wordt beëindigd met een gigantische supernova-explosie.

Dat deze ster ook al klaar is voor een supernova, betekent in aardse termen dat het nog wel miljoen jaar kan duren. Oskinova: "Wanneer deze ster ontploft, zal hij elke planeet van een naburig sterrenstelsel verdampen."

De astronomen laten ons ten slotte ook nog weten dat door de drukgolf die ontstaat bij de ontploffing van de ster, er in de omgeving dusdanig veel stof en gas ontstaat dat er daardoor weer nieuwe sterren kunnen ontstaan.

Lees ook: Wat is een supernova

Zonnestelsels voorbij de zon

Supernova voor het eerst live te zien