Verhagen: Tsvangirai is altijd welkom

Morgan Tsvangirai is altijd welkom bij de Nederlandse ambassade in Harare. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) telefonisch laten weten aan de Zimbabwaanse oppositieleider. Vanmiddag keerde Tsvangirai terug naar de ambassade, nadat hij deze kort had verlaten om thuis een persconferentie te geven.

Verhagen verklaarde dat er op dit moment geen sprake is van eerlijke verkiezingen, zegt een woordvoerder van zijn ministerie. Als de tweede ronde van de presidentsverkiezingen vrijdag toch doorgang vindt, is de uitslag volgens Verhagen 'van nul en generlei waarde'. De bewindsman wil dat de omliggende Afrikaanse landen bij zittend president Robert Mugabe aandringen om de verkiezingen af te blazen.

Nederland wil verder dat het parlement in Zimbabwe, dat op 27 maart democratisch gekozen is, zo snel mogelijk wordt geïnstalleerd. De Zimbabwaanse bevolking moet hierna een vorm van bestuur creëren waarin vrije verkiezingen kunnen worden gehouden.

Tsvangirai trok zich zondag terug uit de race om het presidentschap vanwege het geweld dat medewerkers van Mugabe uitoefenen tegen aanhangers van de oppositie. Hierna vond hij onderdak in de Nederlandse ambassade.