Energieraad: dwing consumenten zuiniger te zijn

De overheid moet consumenten dwingen om zuiniger met energie om te gaan. De 'zachte' instrumenten als voorlichting en gedragsbeïnvloeding werken niet voldoende. Dat stelt de Energieraad dinsdag in haar jaarverslag over vorig jaar.


De overheid moet volgens het verslag met de titel 'Ongemakkelijke boodschappen' meer daadkracht tonen. Energieverspillende producten zoals gloeilampen zouden moeten worden verboden. Daarbij moet de regering nu al duidelijkheid geven over welke producten in de toekomst niet meer mogen worden gebruikt.

Het kabinet moet zich ook voorbereiden op een nieuwe oliecrisis. Die verwacht de raad binnen 5 tot 10 jaar. Daarnaast zou het kabinet moeten erkennen dat Nederland niet zonder kernenergie en steenkoolcentrales kan. Omdat de aardgasprijs hoger wordt, zou Nederland zuiniger moeten zijn met de gasvoorraad in Groningen. Ook zou Nederland een vriendschappelijke relatie met Rusland moeten opbouwen, omdat het land grote gasvoorraden heeft. Europa gaat volgens de raad te 'paternalistisch' om met Rusland.