Weer zelfmoord in Japan met giftige damp

Een Japans tienermeisje heeft woensdagnacht zelfmoord gepleegd door de dampen in te ademen van een zelfgemaakt mengsel van schoonmaak- en wasmiddel. De methode wint aan populariteit in Japan, hoewel deze gevaarlijk is voor anderen. Negentig bewoners van het appartementencomplex waar het meisje in de plaats Konan woonde, raakten onwel door de dampen. Tien van hen moesten naar het ziekenhuis.

De dampen ontsnapten uit de badkamer van het 14-jarige meisje en dreven andere appartementen binnen. Op de deur had ze een briefje gehangen met daarop 'Gas wordt uitgestoten'. Sinds afgelopen zomer plegen steeds meer Japanners zelfmoord met de methode, die uitgebreid staat beschreven op het internet. Een 31-jarige Japanner pleegde donderdag zelfmoord door wasmiddel te mengen met badzout en de dampen in zijn auto in te ademen, zei de politie. Op het autoraam had hij volgens het persbureau Kyodo 'Blijf weg' geschreven.

Nog twee zelfmoorden donderdag in Japan zijn mogelijk met een dergelijk mengsel gepleegd. "Het is eenvoudig; iedereen kan het doen", zegt Yasuaki Shimizu. Hij is voorzitter van Lifelink, een organisatie in Tokyo die zelfmoorden poogt te voorkomen. De politie weet niet hoeveel zelfmoorden al zijn gepleegd met de methode, maar uit berichten in de media valt op te maken dat het er dit jaar ongeveer dertig zijn.

Het aantal zelfmoorden in Japan is al jaren alarmerend hoog. In 2006 sloegen 32.155 mensen de hand aan zichzelf. In 1998 pleegden voor het eerst meer dan dertigduizend mensen zelfmoord in het land. Vanwege de economische malaise waren veel Japanners toen werkloos, bankroet en wanhopig. De overheid besteedt 138 miljoen euro aan zelfmoordpreventie.